Näin kehollesi tapahtuu, kun syöt kaurapuuroa päivittäin
Kauran syönti on edullinen terveysteko. Aamiaiseksi nautitut ja esimerkiksi puuroksi valmistetut kaurahiutaleet tarjoavat päivälle ravinteikkaan sysäyksen ja voivat vähentää reilusti loppupäivänä nautittuja kaloreita.
”Aamiainen on päivän tärkein ateria”, on tuttu lausahdus ja pitää paikkansa varsinkin, jos aamiaiseksi nauttii kauraa. Kaurapuuron keittäminen on vaivatonta ja sen lisäksi, että höyryävä ruoka lämmittää kehoa kylminä aamuina, se saattaa jopa pidentää ikää.
Kaurassa on runsaasti kylläisenä pitävää proteiinia – jopa 13 prosenttia. Desilitran kaurahiutaleita sisältävästä puuroannoksesta valkuaisaineita tarttuu mukaan yli viisi grammaa.
Kaurahiutaleissa on myös reilusti verensokerin heilahteluja hillitsevää beetaglukaani-kuitua, joka pitää mahan kurinan loitolla pitkään.
Terveyshyödyt eivät lopu tähän. Jo reilusta puolesta desilitrasta kaurahiutaleita saa täyteen päivittäisen mangaanin tarpeensa. Kaurassa on myös paljon antioksidantteja, kuten E-vitamiinia, seleeniä, fenoleita, B1-vitamiinia, biotiinia, forforia, kaliumia ja magnesiumia.
Kaura-aamiainen vaikuttaa kokonaisvaltaisesti kehoon
Ravintoaineita täyteen pakattu kaurahiutale pitää pienellä kalorimäärällä näläntunteen kurissa. Beetaglukaani taasen tasaa verensokerin heilahteluja, ja pitää mielen vireänä pidempään. Kylläisyyden tunne ehkäisee painonnousua, ja tasaisena pysyvä verensokeri hillitsee mielitekoja.
Kaurahiutaleita sisältävä aamiainen voikin vähentää päivän mittaan tankattua energiamäärää jopa 81 prosentilla.
Vyötärörasvan lisäksi kaurahiutaleet vähentävät riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, kakkostyypin diabetekseen sekä rintasyöpään. Vastuskykyä parantavan vaikutuksensa ansiosta kaurahiutaleet voivat auttaa taistelemaan myös tavallisia tartuntatauteja vastaan. Eikä tässä vielä kaikki: kauran tapaiset täysjyväviljat voivat nimittäin auttaa lasta suojautumaan astmalta.
Lähde: VTT, Power of Positivity, Fineli
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku