Kun nälkä yllätti Marikan kirpputorireissulla, päätti hän napata myymälän kylmäkaapista itselleen vanukkaan. Vanukkaan syöminen ennen maksamista johti hauskaan sattumukseen, mutta myös kiivaaseen somekeskusteluun.
Oululainen Marika Salonurmi asioi taannoin paikallisessa kirpputoriyrityksessä, kun nälkä yhtäkkiä yllätti kesken ostosreissun. Marika kuvailee tapausta Facebookin suositussa, mokiin keskittyvässä Ei mennyt niin kuin Strömsössä -ryhmässä.
– Olin kirpparilla, tuli nälkä, heikotti. Huomasin jääkaapin, missä oli pillimehuja 1 eurolla, yksi proteinivanukas myös eri hyllyllä, innoissani söin heti. Menin kassalle, jotta maksan vanukkaan. Naureskeleva myyjä kertoi, että se oli hänen loppupäivän eväänsä. Ensin hävetti, mutta nauruksi se sitten muuttui, Marika kertoi tammikuun lopussa kyseisessä Facebook-ryhmässä.
"Voisi sattua myös minulle tällainen strömssi"
Marikan jakamasta tarinasta tuli nopeasti todella suosittu ja se keräsi tykkäyksiä ja kommentteja. Monet kommentoivat ymmärtävänsä Marikaa ja naureskelivat hassulle mokalle.
– Voisi sattua myös mulle tällainen strömssi. Olen kerran syönyt erään työntekijän kolmioleivän, ryhmässä muun muassa kommentoitiin.
Marikan tarina sai monet muistelemaan myös hassuja sattumuksia omilla työpaikoillaan eväisiin liittyen.
– Meillä pomo teki paljon ylitöitä iltaisin. Jos jätit mitään jääkaappiin seuraavan päivä lounaaksi, hän usein söi ne ja jätti vain lapun tilalle.
Kaikki eivät kuitenkaan pitäneet tapausta aivan harmittomana ja hauskana. Somessa syntyi kiivas keskustelu myös siitä, toimiko Marika tilanteessa väärin.
– Tässä on kyllä vähän Strömssiä urakalla... ihan jo sen tähden että on syöty jotain ENNEN kuin se on maksettu. Ei ikinä noin tehdä! Ja että työntekijä laittaa omat eväät myytävien tuotteiden sekaan, ryhmässä kommentoitiin nauruhymiöiden kera.
– En ole ikinä tajunnut ihmisiä jotka syövät kaupasta tai kahvilasta tuotteita ennen maksua. Aikuinen sen verran nyt jaksaa odottaa että maksettua saa tuotteen ennen, eräs kommentoija totesi tiukasti.
Psykoterapeuttina työskentelevä Marika: Mokaamisen ja itselleen nauramisen taito on tärkeä
Marikan vanukasmoka synnytti kiivaan keskustelun somessa.Shutterstock/Marika Salonurmi
MTV Uutisten Makuja.fi-ruokasivusto tavoitti Marikan kommentoimaan tapausta. Marika kertoo olevansa spontaani luonnonlapsi, jolle aina sattuu ja tapahtuu kaikenlaista.
– Olen kasvanut maaseudulla jossa käveltiin avonaisesta ovesta sisään taloon ja kysyttiin "keitätkö kahvit" tai "mulla on nälkä". Sitä samaa välittömyyttä kaipaan myös nykyaikaiseen kaupunkikulttuuriin. Ja kirppareilla on onneksi rennompi meininki kuin normaaleissa kaupoissa. Voi olla kyltti "juo kahvit ja maksa omantunnon mukaan".
Oulussa psykoterapeuttina työskentelevä Marika muistuttaa myös, että mokaamisen ja itselleen nauramisen taito on tärkeä. Ihminen, joka koko ajan pelkää, meneekö kaikki suunnitelmien mukaan, tai mitä muut ajattelevat, on hyvin rajoittunut sosiaalisessa kanssakäymisessä.
– Me olemme täällä oppimassa, ja aina tulee tilanteita joihin ei ole valmista käsikirjoitusta, intuitiolla toimiminen ja huumori voivat olla silloin se juttu. Näitä asioita mietin myös työssäni psykoterapeuttina asiakkaideni kanssa, Marika sanoo ja jatkaa vielä.
– Söin vanukkaan, koska alkoi heikottamaan. Minusta se oli parempi vaihtoehto, kuin esimerkiksi pyörtyä. Maksaa aioin tietysti, sitten kun olin "virvonnut".
Aikoo viedä kasan vanukkaita kiitoksena työntekijälle
Marika kommentoi jo Facebook-ryhmässä asiaa tiedustelleille, että aikoo viedä kirpparin myyjälle kiitoksena kasan vanukkaita. Työntekijän eväsvanukkaasta Marika maksoi paikan päällä kaksi euroa.
– Ehdottomasti vien vanukkaita ison läjän ihanasti asiaan suhtautuneelle myyjälle, jonka eväät olin syönyt. Hyvä saa kyllä palkkansa, Marika hymyilee.
Hän kertoo myös yllättyneensä viestien määrästä ja osittain myös sävystä. Erityisesti tuomitsevat viestit vihastuttivat Marikaa aluksi, mutta viha muuttui pian sääliksi.
– Kuinka kaavoihin kangistunutta tuollaisen ihmisen elämä voi olla, onko siinä lainkaan tilaa joustavuudelle, sponttaanisuudelle, onko sillä tilannetajua, kehtaako se pyytää apua? Uskon että tällaisista asioista puhuminen vapauttaa ihmisiä olemaan armollisempia itselle.