Mahasyöpää sairastava parikymppinen Luna esitti perjantai-iltana Facebookissa erikoisen pyynnön – puolen tunnin kuluttua ventovieras hyväntekijä oli jo ovella: ”Olin niin otettu siitä”

2:17img
Syövän ensioireet ovat usein lieviä, ja tauti voi olla oireeton hyvin pitkään. Mistä syöpäoireet tunnistaa?
Julkaistu 22.02.2020 08:05

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Syöpää sairastava parikymppinen Luna huomasi viime perjantaina himoitsevansa Oreo-keksejä ja täysmaitoa. Kerrottuaan mieliteostaan Facebookissa, tuntemattomat riensivät apuun.

Kun Luna Ronimus alkoi viime syksynä oksentaa verta, hänen miesystävänsä patisti naisen sairaalaan. Parikymppinen nainen oli kärsinyt omituisista vatsaoireista syksyn mittaan. Häntä oksetti jatkuvasti ja maha oli koko ajan joko löysällä tai kovalla.

Tamperelaisnaiselle tehtiin mahalaukun tähystys ja otettiin koepalat. Jo tutkimusvaiheessa lääkärit olivat melko varmoja, että kyseessä ei ollut pelkkä normaali vatsan oikuttelu. Parin viikon kuluttua, marraskuun lopussa, lääkärit lausuivat tuomionsa. Lunalla oli mahasyöpä.

– Tuli sellainen epäuskoinen olo, miten mä voin saada syövän? Luna kuvailee alkushokkiaan.

Lue myös: Mahasyövän varoitusmerkit – vaarallisen hiljainen varhaisvaiheessa

Sairastuminen muutti ruokahalua ja makuaistia

Diagnoosin jälkeen alkoivat rankat syöpähoidot. Luna sai sytostaatteja, sitten radium-hoitoa. Leikata mahasyöpä voidaan vasta, kun se on pienentynyt tarpeeksi.

Sairastaminen ja hoitojen aiheuttama vastustuskyvyn lasku on johtanut tarjoilijaopintojen keskeytymiseen. Hoidot väsyttävät, ruoka ei maistu. Ja jos ruoka maistuukin, on pelkkä sen hakeminen kaupasta suuri askel.

Samalla kun sairastaminen on vähentänyt ruokahalua, on se muuttanut Lunan makuaistia. Kaikki maistuu jotenkin metalliselta. Aiemmin sipseistä pitänyt Luna pitää suolaista herkkua nykyään ällöttävänä. Sen sijaan Oreo-keksit, joista hän ei aiemmin piitannut, ovat alkaneet maistua.


Luna päivittelee somessa kuulumisiaan tuhansille seuraajilleen. Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Viime viikon perjantaina Luna oli yksin kotonaan ja mietti sohvalla istuessaan, onko hän syönyt päivän aikana mitään ja olisiko jotain, mitä hän ylipäätään haluaisi syödä. Mieleen hiipivät Oreot, ja kun keksit kerran olivat löytäneet tiensä ajatuksiin, ei mielitekoa voinut enää sammuttaa.

Luna ei kuitenkaan fyysisesti jaksanut kauppaan asti. Sairaus on opettanut itsenäistä ja pärjäävää naista nöyrtymään – joskus itse kunkin tarvitsee pyytää apua. Niinpä Luna kysyi Facebookin Naistenhuoneena tunnetusta ryhmästä, voisiko joku tuoda hänelle Oreoita ja täysmaitoa.

Ventovieras auttaja toi herkut kotiovelle

Lunan kirjoitukseen kertyi nopeasti kommentteja. Ei kulunut kauaakaan, kun eräs nainen jo ilmoitti voivansa auttaa ja toinen kertoi maksavansa herkut ja vaivanpalkan. Luna sai yksityisviestin, jossa kysyttiin hänen osoitettaan.

Puolen tunnin kuluttua päivityksen julkaisemisen jälkeen ventovieras nainen oli Lunan ovella kädessään iso kangaskassi täynnä Oreoita ja maitoa. Hyvänmielenlisänä Luna sai kortin, jossa luki ”Olet aivan mahtava, muista se!”.

luna oreot ja maito kuvakaappaus

Tuntematon auttaja toi Lunalle reilusti herkkuja ja kortin. Kuvakaappaus Facebookista.

Luna jutteli auttajansa kanssa hetken. Jutustelu päättyi halaukseen, minkä jälkeen naiset jatkoivat perjantai-illan viettoa omilla tahoillaan.

– Mä olin niin otettu siitä. En edes olisi uskonut, että joku tuo niitä Oreoita. Ja miten ihmiset kommentoivat, tuli niin hyvä mieli ja lämmin olo, Luna muistelee viikon takaisia tapahtumia.

Oreoita tuonut nainen ei huolinut maksua tuomistaan herkuista sen enempää Lunalta kuin muiltakaan Naistenhuoneen naisilta. Auttajalle riitti saada auttaa.

Naiset ymmärtävät toisiaan myös somessa

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Naistenhuoneella autetaan tuntemattomia. Kerroimme aiemmin esimerkiksi Teresasta, joka löysi polttariseurueensa kyseisestä ryhmästä. Luna kehuu ihanaksi ryhmää, jossa toisia autetaan ja josta lähdetään yksinäisten seuraksi.

– Naiset osaavat samaistua toisiinsa tosi hyvin, Luna teoretisoi.

Vaikka valtaosa ryhmässä tapahtuvasta jutustelusta on lämminhenkistä höpöttämistä, löytyy Naistenhuoneeltakin sosiaaliseen mediaan usein liitettyjä riitaisia keskustelua ja vihapuhetta.

Lunan pyydettyä ryhmästä apua herkkuhimoonsa, osa kommentoijista ihmetteli, miksei hän voinut hakea keksejään itse ja maksaa vaivanpalkkaa saman tien. Kriitikot saivat nopeasti vastauksen päivittelyihinsä, kun muut naiset nostivat esille alkuperäisessä kirjoituksessa sivumennen mainitun syövän ja sairastamisen taloudelliset vaikutukset.

– Maksan suurin piirtein 150–200 euroa kuussa näitä sairaalalaskuja, toimeentulotuella elämiseen pakotettu Luna kertoo.

– Kyllä tämä vie hirveästi rahaa.

Lue myös: Epätasa-arvoisuus näkyy lasten syövissä Suomessa: "Syytä ilmiölle ei tiedetä"

Mieti, millainen vaikutus kommenteillasi on

Luna toivoo kaikkia somessa liikkuvia miettimään, millainen vaikutus heidän kommenteillaan on. Riitaa kylvävällä kirjoituksella on tuskin kehittävää vaikutusta mihinkään. Toki asioista saa olla eri mieltä ja erimielisyyksistä pitää saada keskustella, mutta keskustelun ei tulisi antaa muuttua riitelyksi ja henkilökohtaisuuksiin menemiseksi.

Alternative-mallina kuvauskeikkoja tekevä Luna on itsekin törmännyt somessa asiattomuuksiin. Nuoren naisen räväkkä tyyli ja vähäpukeiset kuvat näyttävät ärsyttävän joitakuita, jotka sitten kokevat oikeudekseen haukkua toista rumaksi. Luna kertoo, että on oppinut melko hyvin sivuuttamaan törkykommentit.


Tyyliltään räväkkä Luna on tehnyt keikkoja alternative-mallina. Kuvan on ottanut Tom Ruissalo. Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Nyt Luna kokee saavansa somesta enemmän tukea kuin hyökkäyksiä. Kun Luna kertoi 17 000 Instagram-seuraajalleen sairastavansa mahasyöpää, hän sai satoja hämmästyneitä yksityisviestejä. Edelleen hän julkaisee palvelussa näyttäviä kuviaan ja päivittää tilannettaan. Moni seuraaja kysyy Lunalta henkilökohtaisesti kuulumisia. Tuntemattomien välittäminen tuntuu hyvältä.

"Uskon, että kesään mennessä kaikki on hyvin"

Alun synkkä epätoivo on muuttunut valoisampaan suuntaan. Vaikka välillä Luna miettii, miksi juuri hän sairastui, ja haluaa kuolla hoitoihin menemisen sijasta, on yleisvire positiivinen. Läheiset ja someseuraajat tuntuvat ottavan syövän Lunaa raskaammin. Lunasta tuntuu pahalta heidän puolestaan.

– Mä uskon, että kesään mennessä kaikki on hyvin. Ei tarvitsisi enää ravata hoidoissa eikä olisi syöpää enää, Luna sanoo.

– Sitten me juhlitaan, että mä olen parantunut ja vietetään ihana kesä ja syksyllä menen kouluun.

Vakavaan tautiin sairastuminen on opettanut Lunaa nauttimaan ihan pienistäkin asioista, kuten vaikka edes silloin tällöin iskevästä ruokahalusta. Hänestä on ollut myös hienoa nähdä, kuinka paljon ihmiset välittävät.

– Kun sairastaa, huomaa, ketkä oikeasti välittävät, Luna sanoo.

Nuori nainen on saanut huomata, että hänen voinnistaan huolehditaan niin somessa kuin oikeassa elämässä. Nytkin vieressä on yksi ystävä.

Lue myös: Mervi, 58, koki olevansa elämänsä kunnossa, ja yrityskin menestyi – kun viimein oli aikaa rauhoittua, elämä järjesti karun tuplayllätyksen: "Huusin varmaan niin kovaa, että koko sairaala kuuli"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Tuoreimmat aiheesta

Syöpä