Koska olet viimeksi ostanut tai syönyt haukea? Nyt se kannattaa, kalayhdistyksestä muistutetaan.
Hauki on monelle suomalaiselle lajina tuttu kala, mutta lautasille sitä saisi päätyä enemmänkin.
Kalaneuvoksen mukaan hauki kuuluu Suomen suosituimpiin ruokakaloihin, vaikka joidenkin mielestä vähärasvaisuuden takia sen maukkaus ei vedä vertoja esimerkiksi lohelle. Kaloissa kannattaakin välttää liian suuria yksilöitä, joiden maku on heikentynyt.
Luonnonvarakeskus Luken mukaan hauki on ahvenen ohella sisävesiemme yleisimpiä kaloja. On arvioitu, että haukea esiintyy 80–90 prosentissa järvistämme.
Lue myös: Lauri tarjoili tätä lohikeittoa Ruotsin kuninkaalle – helppo ohje!
"Hauen ruotoisuutta vierastetaan turhaan"
Pro Kala ry muistuttaa tiedotteessaan, että hauki sopii pöytään erinomaisesti juuri nyt Kalevalan päivän aikoihin, sillä se on perinteinen suomalainen ruokakala. Hauki esiintyy myös suomalaisessa kirjallisuudessa ja taiteessa, ja jo Väinämöinen veisti kanteleensa hauen leukaluusta.
– Hauki on monipuolinen raaka-aine, mutta sen ruotoisuutta toisinaan turhaan vierastetaan. Oikein käsiteltynä hauki on herkullinen ja monikäyttöinen kala, joka sopii niin arkeen kuin juhlaan, yhdistyksestä muistutetaan.
Kun hauki on käsitelty huolellisesti, sen käyttö ruoanlaitossa on helppoa, ja lopputulos maistuu koko perheelle. Yksi kalayhdistyksen suosituimmista videoista onkin hauen fileointia opettava pätkä.
Jos hauen käsittely ei innosta, kauppojen kalatiskeiltä voi ostaa haukea valmiina fileenä tai jopa jauhettuna, jolloin kalasta saa helposti valmistettua kotona esimerkiksi maukkaita haukipyöryköitä.
Lue myös: "Aivan törkeän hyvän makuista!" – Helin helppo kalatahna yllättää
Kokeile kotona: Helpot hauki-korianteripullat
500 g haukea jauhettuna
200 g päivän vanhaa leipää
4 rkl majoneesia
4 rkl tuoretta korianteria pilkottuna
1 rkl tuoretta inkivääriä hienoksi raastettuna
1 kananmuna vatkattuna
2 rkl kalakastiketta
4 kevätsipulia pilkottuna
suolaa ja valkopippuria
auringonkukkaöljyä paistamiseen
Laita jauhettu kala kulhoon. Surauta leipä muruiksi sauvasekoittimella ja sekoita murut jauhetun kalan sekaan.
Lisää massaan majoneesi, korianteri, inkivääri, kananmuna, kalakastike ja kevätsipulit. Sekoita hyvin ja pyörittele taikinasta halkaisijaltaan noin neljän senttimetrin kokoisia pullia.
Lämmitä öljy pannulla ja paista pullat pienissä erissä kypsiksi, noin 7–8 minuuttia per satsi.
Tarjoa hyvän salaatin ja sitruunalohkojen kera.
Katso myös: Näin valmistuu Lauri Kaivoluodon kuninkaallinen lohikeitto
1:12Yrittäjä ja kokki Lauri Kaivoluoto on tarjoillut tätä lohikeittoa itse Ruotsin kuninkaalle.
Lue myös: Asiantuntija kertoo, mitä kalaa kannattaa syödä
Lähteet: Pro Kala ry, Kalaneuvos, Luonnonvarakeskus