"Aivan törkeän hyvän makuista!" – Helin helppo kalatahna yllättää
Hauesta valmistettu kalatahna on todellinen yllättäjä.
Rouva Raadelmasta -blogia pitävä Heli Aalto vinkkaa Pro Kala ry:n tiedotteessa helppoja kalaohjeita kesään. Ruokaan intohimoisesti suhtautuva Aalto on koulutukseltaan kasvatustieteen maisteri ja kotitalousopettaja Helsingin yliopistosta. Hän tunnustautuu suureksi kalan ystäväksi.
– Olen syönyt kalaa aivan pienestä pitäen. Kun olin lapsi, perheelläni oli kesämökki, jossa kalastettiin. Koska isäni oli tarkan markan mies, kaikki kalat myös syötiin, mitään ei jätetty, Heli naurahtaa.
"Hauki on mielestäni väärinymmärretty kala"
Erityisesti kotitalousopettaja haluaisi nostaa esiin haukea, joka on hänen mielestään aliarvostettu kala.
– Hauki on mielestäni väärinymmärretty kala, mutta se johtuu tietenkin siitä, että siitä saa kädenkäänteessä aivan pahuksen kuivaa! hän sanoo.
Hauesta Heli neuvoo tekemään "uskomattoman hyvää, puhtaan makuista ja nättiä" savuhaukitahnaa. Koska hauki jauhetaan reseptissä, sen ruodot jauhaantuvat samalla, joten ruoka sopii lapsillekin.
Heli kertoo bonganneensa reseptin aikoinaan Glorian ruoka ja viini -lehdestä, mutta on muokannut sitä omantyylisekseen.
– Usein haukea ei suositella savustettavaksi, mutta en ymmärrä miksi – se on savustettuna aivan törkeän hyvän makuista! Kannattaa vain muistaa, ettei suolaa haukea ennen savustusta, vaan vasta sen jälkeen, silloin maku on mielestäni paljon parempi.
Savuhaukitahna
450 g savustettua haukifileetä
150 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g voita
3 kpl kovaksikeitettyjä kananmunia
1 dl kermaa
n. 2 rkl sitruunanmehua
ripaus valkopippuria
suolaa maun mukaan
Ruodi savustetut haukifileet, poista mahdollinen nahka. Laita ainekset monitoimikoneeseen ja jauha karkeahkoksi tahnaksi. Tarkista maku.
Huuhtele silikonivuoka kylmällä vedellä ja pakkaa haukitahna muottiin. Peittele astia tuorekelmulla ja nosta jääkaappiin. Anna tekeytyä noin tunnin ajan.
Kumoa haukitahna tarjoiluastiaan ja viimeistele kasviksilla. Tarjoa paahdetun hapanleivän ja kylmän oluen kera.
Savustettu haukifilee
noin 1 kg haukifileetä
noin 3 rkl merisuolaa
Haukea ei tarvitse suomustaa eikä poistaa siitä nahkaa. Huuhtele ja kuivaa fileet. Kuumenna savustin ja nosta fileet ritilälle. Savusta pulleita haukifileitä parikymmentä minuuttia tai kunnes ne ovat kypsät. Ripota kalafileille merisuolaa ja anna niiden jäähtyä ja vetäytyä viileässä kunnolla, vaikkapa seuraavaan päivään.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan
-
Hanna Sumarin jumalattaren ruusukaalit
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka