Ravintoloitsijat ja kokit Henri Alén ja Tommi Tuominen vierailivat maanantaina MTV:n Uutisaamussa kertomassa uudesta Menu Finnjävel -ohjelmastaan. Kaksikon kanssa pureuduttiin samalla myös suomalaisiin ruokaklassikoihin, kuten läskisoosiin.
Muun muassa ravintola Finnjäveliä Helsingissä pyörittävät kokit Henri Alén ja Tommi Tuominen sukeltavat uutuusohjelmassaan suomalaisten perinneruokien maailmaan. Kaksikko kävi maanantaina MTV:n Uutisaamussa haastateltavana ja kertoi juontaja Ivan Puopololle mietteitään suomalaisista klassikkoruoista. Puopolo muun muassa pohti, onko moni suomalainen edes maistanut perinteistä läskisoosia, vaikka varmasti ovat kuulleet sen nimen.
Uusi, kuusiosainen Menu Finnjävel -ohjelma sukeltaa Henri Alénin ja Tommi Tuomisen johdolla suomalaisen perinneruuan alkulähteille. Ohjelmassa mennään fine dining -ravintolan kulisseihin katsomaan, miten syntyy Finnjävelin uusi viiden ruokalajin menu.
– Läskisoosi on tuote, jonka nimen kaikki tietävät, mutta se on läskikauhuisille suomalaisille niin karmeaa. Porukalla on ehkä vähän traumoja ennen kuin ovat edes maistaneet sitä, Alén totesi.
Menu Finnjävel -ohjelman ensimmäisessä jaksossa selvitetäänkin Juvalla nimenomaan läskisoosin syvin olemus.
– Perehdytään pääosin läskisoosin tekoon, aina raaka-aineen alkulähteelle asti, eli miten tehdään perinteinen läskisoosi, Tuominen kertoi Uutisaamussa.
Alén kertasi vielä katsojille, mitä perinteinen läskisoosi oikeastaan on.
– Se on lyhyesti sanottuna sianlihakastike. Hyvästä kylkipalasta ja ruskistetusta rasvasta tehty kastike. Ei ole kyllä (läskisoosin) voittajaa oikeasti. Se on ihan törkeän hyvää, kun se on hyvin tehty, Alén ylisti.