Menu Finnjävel -ohjelman ensimmäisessä jaksossa huippukokit Henri Alén ja Tommi Tuominen suuntaavat läskisoosin täydellisen reseptin lähteille Juvalle.
Maanantaina 25. toukokuuta alkunsa saavassa Menu Finnjävel -ohjelmassa kerrotaan ravintola Finnjävelin nimikkomenun syntyprosessi. Uuden menun luominen vaati matkaamista inspiraation lähteille ympäri Suomea, paljon makukokeiluja ja raaka-aineiden valitsemista.
Ohjelman ensimmäisessä jaksossa Finnjävelin huippukokit Henri Alén ja Tommi Tuominen suuntaavat Juvalle täydellisen läskisoosin reseptin metsästykseen. Lopputuloksena perinteisestä läskisoosista saadaan loihdittua todellinen fine dining -annos.
– Se lähtee siitä, että ensin on löydettävä hyvä porsas. Sitten pitää maistaa, miltä se oikea läskisoosi maistuu ja ymmärtää se, ja siitä se sitten kehittyy tavallaan annokseksi.
Alénin mukaan jakso todella kannattaa katsoa, mikäli haluaa nähdä, kuinka läskisoosin saa perunan sisälle.
LUE MYÖS: Henri Alén unohti oman hyvinvointinsa koronakriisin keskellä: "En ole miettinyt sekuntiakaan sitä, miten tässä on itse voinut"
Ohjelmassa kitetytyvät Alénin mukaan monet sellaiset teemat, jotka ovat korostuneet myös yleisesti koronakriisin aikana: omavaraisuus, suomalainen ruoka, kotimaan matkailu. Lisäksi ohjelman katsottuaan katselija kenties ymmärtää hieman paremmin sitä prosessia, mikä kokin pään sisällä tapahtuu uutta annosta luodessa.
– Miten ne annokset syntyvät, mistä ne ideat lähtevät ja kuinka hienoja juttuja meidän maakunnista oikeasti tulee, kun ihan vähän raapaisee pintaa.
Alén on kiertänyt maailmaa ruokaa laittamassa ja tehnyt sitä usein myös varsin erikoisista raaka-aineista. Erikoisin on Alénin mukaan kuitenkin ollut orava, jota hän valmisti aikoinaan Henkka & Niki vs. Amerikka -ohjelmassa kun miehet vierailivat Arizonassa.
– Tein siitä silloin Lindströmin pihvin, sen nimi oli sitten Kurre Lindström. Se oli kyllä aika eksoottinen. Mutta hyvää se oli, ei siinä mitään.