Orkla Suomen tuoreessa sipsikyselyssä selvitettiin suomalaisten sipsi- ja dippitottumuksia. Sekä sipseille että dipeille paljastui astetta luovempaakin käyttöä.
Mitä sipsiä yleensä valitset kaupassa? Orkla Suomen tuoreessa sipsikyselyssä yli 5000 vastaajaa kertoi omista sipsi- ja dippimieltymyksistään. Kyselyssä selvisi, että suurin tekee sipsivalintansa viime hetkellä: lähes 63 prosenttia vastaajista valitsee sipsimakunsa spontaanisti kaupassa ostohetkellä. Eri sipsimakuja myös kokeillaan rohkeasti: ainoastaan reilu 8 prosenttia vastaajista valitsee aina saman sipsipussin.
Lue myös: Sipsipussi 11,90 euron tarjouksessa suomalaiskaupassa – syy hämmästyttävään hintaan on yksinkertainen
Nuoret kokeilevat rohkeammin
Nuoret ovat hieman vanhempaa ikäluokkaa kokeilunhaluisempia sipsiostoksilla. Siinä missä 40–50-vuotiaat nappaavat kaupassa useammin perinteisiä perunalastuja ja juustonaksuja, alle 25-vuotiaat kokeilevat rohkeammin myös uusia maustettuja sipsejä.
Taffelin markkinointipäällikkö Petra Väkelä kertoo tiedotteessa, että sipsifanien kokeiluhalukkuus vaikuttaa myös tuotekehitykseen. Taffelin myydyimmät sipsit vuositasolla ovat Broadway-perunalastut. Talvisesongissa suomalaiset suosivat kyselyn perusteella myös sydämenmuotoisia Hearts-sipsejä.
MTV Uutiset selvitti Suomen suosituimmat sipsit muutama vuosi sitten ja edellä mainittujen lisäksi suosikkien joukkoon nousivat mun muassa tietyt Pringles-sipsit ja Estrellan linssisnacksit.
Lue myös: Miksi sipsipussin annoskoko on juuri 30 grammaa? Taffel kertoo syyn
Tupladippaajat vähemmistöä
Kyselyssä selvitettiin myös suomalaisten dippailuetikettiä. Koko Suomi dippailee sipsejä hyvin samalla tavalla iästä tai asuinpaikasta riippumatta. Lähes 80 prosenttia dippaa yhden sipsin kerrallaan ja kerää siihen mahdollisimman paljon dippiä mukaan. Selvää vähemmistöä ovat ne herkuttelijat, jotka dippaavat samaa sipsiä useammin (14 prosenttia).
Kyselyssä selvitettiin myös, miten suomalaiset hyödyntävät dippejä omassa keittiössään. Orklan mukaan yleistä on esimerkiksi nakkikastikkeiden, lihapullien ja murekkeiden maustaminen eri dipeillä.
Sipseille ja dipeille myös astetta luovempaa käyttöä
Luoviakin ideoita kävi ilmi, kun osa kertoi käyttävänsä dippijauhetta esimerkiksi paahtoleivän tai pizzan päällä.
– Mikäli sipsiä on vielä jäljellä, mutta dipin pohja alkaa häämöttää voi sipsit murustella dippikulhoon ja sekoittaa. Näin saat käytettyä kaiken dipin ja saat hyvän pikku herkun sipsuttelun päätteeksi, eräs kyselyyn vastanneista vinkkasi.
– Normaaleja sipsejä dippaillaan jogurttiin. Käy maustamaton tai maustettu, hyvää on! toinen vinkkasi.
Myös erilaisille sipseille löytyi luovia käyttötapoja.
– Sipseistä saa mukavaa rapsakkuutta ja makua salaatteihin. Lisäksi jauhettuna sipseistä saa hyvän lisän kuorrutukseen muun muassa panerointiin tai friteeraukseen
Orkla Suomen tutkimus toteutettiin verkkokyselynä, ja siihen vastasi 5 246 Suomessa asuvaa sipseistä ja dipeistä kiinnostunutta kuluttaa (Taffel Suuri Sipsikysely 2.0, lokakuu 2023).
Lue myös: 1990-luvun suosikkisipsit katosivat yllättäen kaupoista – Estrella: Valmistus lopetettu
Lähde: Orkla