Oletko juonut valkovenäläisiä baarissa? Baarimestari Mikael paljastaa, miten juoma tehdään oikeasti: "Ei tule sellaista 'maitolasia'"
Baarimestari Mikael Karttunen kertoo, miten valmistuu aito white russian -drinkki, jonka moni suomalainen tuntee nimellä valkovenäläinen.
Oletko sinäkin joskus juonut valkovenäläisiä baarissa? Altian baarimestari Mikael Karttunen kertoo, että aito ja alkuperäinen white russian ei usein ole sama asia kuin suomalaisten baarin pikkutunneilta tuntema valkovenäläinen.
– Olemme tottuneet siihen, että valkovenäläinen kuuluu olla pitkässä lasissa, siinä kuuluu olla paljon maitoa ja sen kuuluu maistua...no, melkein ei miltään. Aito white russian tehdään lyhyeen lasiin ja pidentäjäksi, tai oikeastaan floatiksi laitetaan hieman kermaa tai täysmaitoa, jolloin se maku säilyy runsaana. Siitä ei tule sellaista ”maitolasia”.
Kahvilikööriä voi tehdä helposti itsekin
Karttunen vinkkaa, että aidon white russianin voi itse asiassa valmistaa kotona hävikkihengessä: kahvinkeitosta ylijääneet kahvinpurut voi uuttaa vodkan kanssa ja sokerilla maustettuna likööriksi. Paras lopputulos saadaan, kun kahvinkeittimessä käytetään kestosuodatinta. Karttunen suosittelee liköörin valmistamiseen espressopuruja, mutta myös vaikkapa perinteisellä Juhla Mokalla saa tehtyä likööriä.
Aito white russian valmistuu siis kahvilikööristä, vodkasta ja kermasta, tai vaihtoehtoisesti kasvipohjaisesta kaurajuomasta. Juoma myös rakennetaan eri tavalla kuin monista baareista tuttu valkovenäläinen.
– Ajatus on se, että saataisiin se maito pysymään ainakin osittain ”floatina” ja se pikku hiljaa valuu juoman sekaan. Saadaan sellainen hieno, laavalamppumainen efekti.
Miten aito white russian valmistetaan? Katso videolta Mikael Karttusen vinkit.
Nappaa myös Mikaelin resepti: Aito white russian eli valkovenäläinen – näin teet sen kotona
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Anun lohipiirakka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kurpitsa-uunifetapasta
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Kurpitsapiirakka
-
Vappu Pimiän minestronekeitto
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Karjalanpaisti – paras perinteinen resepti