Onko sinullakin pakastimessa marjoja? Mikael paljastaa nerokkaan juomavinkin: "Äärimmäisen yksinkertainen valmistusmetodi"
Monella suomalaisella on tällä hetkellä pakastin täynnä viime kesän marjoja. Altian baarimestari Mikael Karttunen vinkkaa, miten pakastemarjoja voi hyödyntää kätevästi erilaisissa juomissa.
– Varsinkin meillä täällä pohjolassa marjat ovat aivan loistava raaka-aine shrub-nimiseen juomaan. Käytännössä marjoista tehdään siirappi tai mehu, mutta hapokkuus tuodaan siirappiin etikalla, Altian baarimestari Mikael Karttunen kertoo.
Pakkaseen jääneistä marjoista voi siis valmistaa hyvin säilyvän siirapin, jota voi hyödyntää vaikka cocktaileissa tai mocktaileissa.
– Tämä on äärimmäisen yksinkertainen valmistusmetodi. Käytännössä niin, että jos meillä on vaikka puoli kiloa marjoja, niin otetaan puoli litraa vettä, sekoitetaan ja hieman murskataan marjaa siihen. Sitten sekoitetaan noin desi vaaleaa balsamietikkaa ja annetaan seistä yön yli. Lopuksi siivilöinti ja lisätään sokeria jopa 2-2,5 desilitraa.
Tämän jälkeen shrubia voi hyödyntää esimerkiksi cocktaileihin. Karttusen mukaan juomasta ei maistu etikka läpi.
– Kun siirappia sekoitetaan juomaan ja viilennetään jäillä, niin tapahtuu mystinen efekti ja sieltä maistuu vain se hapokkuus, ei etikka.
Marja-shrubissa käytettävät etikka ja sokeri mahdollistavat pitkän säilyvyyden ja siirappia voi säilyttää jääkaapissa jopa useampia kuukausia hillon tapaan.
– Shrubin joukkoon voi laittaa jo myös valmiiksi vodkaa, jos haluaa pidentää säilyvyyttä entisestään.
Miten shrub-juoma valmistuu? Katso videolta Mikael Karttusen vinkit ja nappaa resepti: Vadelma-shrub – nerokas juoma valmistuu pakastemarjoja hyödyntäen!
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku