Oletko käyttänyt ketsuppikuppia väärin vuodesta 2012? Suomalainen Verneri kumosi ruokamaailmaa mullistaneen väitteen
Suomalaismiehen laajan selvitykseen mukaan paperisia ketsuppikuppeja ei sittenkään ole suunniteltu avattaviksi.
Muutaman vuoden takaisella videolla esittelimme uutta tapaa käyttää ketsuppikuppia. Nyt selvisi, että tämä tapa on sittenkin väärä!
Elokuussa vuonna 2012 pikaruokaa rakastavien ihmisten maailma mullistui ketsuppikupin käyttöön liittyvästä uutisesta, jonka mukaan oikeaoppinen tapa käyttää paperikuppia on venyttää se auki reunoilta.
Väitteen todenperäisyyttä epäillyt suomalaismies Verneri Kontto päätti selvittää, onko kyseessä pakkaussuunnittelijan tietoinen valinta, vai sittenkin edullisen suunnittelun sivutuote.
Pitkän prosessin päätteeksi asiaan saatiin varmistus: Ei, ketsuppikuppia ei sittenkään kuulu avata!
Valmistaja ei suosittele kuppien avaamista
Aivan ensimmäisekjsi Kontto otti selvää, mistä pikaruokaravintoloihin tulevat kupit oikein ovat peräisin. Selvittelyn jälkeen paperikupeille löytyi kolme valmistajaa; Genpak, Dart ja Medline.
Lukuisten ympäri maailmaa suuntautuneiden puheluiden ja sähköpostiviestien jälkeen Kontto sai vastauksen kysymykseensä yhtiöltä nimeltä Dart.
Konton saaman vastauksen mukaan paperikupit kootaan käyttämällä liimaa vain siksi, että se on taloudellisesti kannattavin keino valmistaa niitä. Kaikki valmistustavan mukanaan tuomat ympäristöedut ovat vain sattumaa.
– Dart Container Corporation ei ole missään yhteydessä koskaan kehottanut avaamaan kuppeja. Auki venyttäminen näyttää saavan aikaan vain enemmän sotkua, eikä myöskään näytä tekevän kupin käytöstä yhtään helpompaa, vastauksessa kerrotaan.
Vahvistuksena yhtiön väitteeseen kupin oikeasta käyttötavasta Kontto ryhtyi tutkimaan paperikuppien patentteja. Myös tämä tutkimustyö vahvisti käsitystä siitä, että kuppeja ei ole suunniteltu avattaviksi.
– Kupin rullatut yläreunat tekevät kupista jämäkän, eikä sitä saa auki ilman tarkoituksenhakuista voimankäyttöä aikomuksenaan rikkoa kuppi, vuonna 1913 julkaistun patentin tekstiosassa kerrotaan.
Koko selvitysprosessin kupin käyttötarkoituksesta voit lukea täältä.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"