McDonald'sin hampurilaisissa kolibakteeria – ainakin yksi kuollut Yhdysvalloissa

mcdonalds
McDonald'sin hampurilaiset ovat todennäköinen syy kolibakteeriepidemiaan Yhdysvalloissa. EPA

Kolibakteeri on vienyt ihmisiä sairaalaan ja vaatinut jopa yhden kuolonuhrin Yhdysvalloissa. Tartunnanlähde on jäljitetty McDonald'siin.

Yhdysvaltain tautikeskus antoi tiistaina elintarviketurvallisuusvaroituksen E. coli -bakteeriepidemiasta. Tartuntojen lähteeksi epäillään McDonald’sin Quarter Pounder -hampurilaisia. 

CNN:n mukaan tartunnan saaneita on ainakin 49 jopa 10 eri osavaltiossa. Ainakin yhden iäkkäämmän ihmisen kerrotaan kuolleen ja kymmenisen ihmistä on joutunut sairaalahoitoon. Suurin osa sairastuneista asuu Coloradossa ja Nebraskassa.

Hampurilaisen sipulit mahdollinen tartuntalähde

Yhdysvaltain tautikeskuksen mukaan valtaosa sairastuneista raportoi syöneensä McDonald’sin Quarter Pounder -hampurilaisia. 
Elintarvikeviranomaiset arvioivat tällä hetkellä tartunnan lähteeksi hampurilaisissa olleita sipuleita.

Suomen Ruokaviraston mukaan vihannekset voivat saastua ulosteella virheellisen lannoittamisen yhteydessä tai kastelu- tai huuhteluveden välityksellä. 

Yhdysvaltain tautikeskuksen mukaan McDonald's on lopettanut sipulien ja Quarter Pounder -naudanlihapihvien käytön useissa osavaltioissa toistaiseksi. Viraston mukaan kyseistä pihviä käytetään vain Quarter Pounderiin, ja silputtuja sipulia käytetään ensisijaisesti Quarter Pounderiin, ei muihin tuotteisiin.

McDonald’sin mukaan kyseiset sipulit ovat tulleet todennäköisesti yhdeltä toimittajalta ja niitä on toimitettu eteenpäin kolmesta jakelukeskuksesta. Pikaruokaketju vakuuttaa, että tapaus ei koske muita tuotteita ja niiden myynti jatkuu Yhdysvalloissa normaalisti.

Vakaviakin oireita

Ruokaviraston mukaan tartuntaa aiheuttava annos on vain muutamia bakteereita.

E.coli -infektion saaneet voivat kärsiä esimerkiksi vatsakrampeista, ripulista, kuumeesta ja oksentelusta. Tartunta aiheuttaa paksusuolentulehduksen. Oireet alkavat yleensä kolme tai neljä päivää bakteeritartunnan jälkeen. 

Tartunnan saaneet toipuvat usein ilman hoitoa noin viikossa, mutta joillekin bakteeri voi aiheuttaa esimerkiksi vakavia munuaisongelmia. 

Katso myös: Donald Trump työskenteli vastikään McDonald'sissa 15 minutin ajan

 

Lähteet: CNN, Ruokavirasto
 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.