"Maailman ensimmäinen luksuscocktail" Sidecar täyttää tänä vuonna 100 vuotta.
Pääkuvan videolla esitellään eri vuosikymmenien drinkit vuodesta 1915 tähän päivään.
Sidecar on klassinen konjakkicocktail, jonka juuret ulottuvat aina 1920-luvulle.
Jos konjakki raakana ei ole omaan makuusi, ei kannata pelästyä, sillä Liquor-sivuston mukaan konjakkia oppii arvostamaan ihan uudella tapaa, kun sitä maistelee tässä sitruksisessa drinkissä.
Vaikka cocktail on ollutkin pinnalla jo sata vuotta, sen historia on mystisyyden verhoama. Beverage Partnersin Brand Experience Manager Jyri Pylkkäsen mukaan Sidecarin syntytarinasta kerrotaan montaa eri versiota.
Monta tarinaa cocktailin synnystä
Pylkkäsen mukaan monet cocktailin historiaan perehtyneet asiantuntijat antavat kunnian Sidecarin luomisesta Pariisissa rue Daunoulla sijainneen legendaarisen Harry’ New York Barin baarimestari Harry MacElhonelle. Toisten kertoman mukaan Pat McGarry oli kuitenkin se henkilö, joka tarjoili Sidecar-cocktailia ensimmäisen kerran Mayfair at Buck’s Clubilla Lontoon Mayfairissa.
– Kolmannen tarinan mukaan Sidecar syntyi ensimmäisen maailmansodan jälkeen Eurooppaan sijoitettujen amerikkalaissotilaiden toimesta. Tarinan mukaan nimen drinkille antoi Yhdysvaltain armeijan kapteeni, joka matkusti ympäri Pariisia moottoripyörän sivuvaunussa, ollessaan kaupungilla juhlimassa, Pylkkänen kertoo tiedotteessa.
Ensimmäisen, todellisen luksusversion Sidecarista sanotaan kuitenkin luoneen 1920-luvulla Pariisin Ritz-hotellin baarimestari Frank Meierin.
– ”Ritz Special” valmistettiin käyttämällä drinkissä vuosikerran 1865 Pre Phylloxera Rémy Martin -konjakkia. Ritz Specialin salaisuus kävi ilmi, kun vuonna 2000 Ritzin baarimestari Colin Field löysi hotellin kellarista kaksi kyseisen vuosikerran konjakkipulloa, Pylkkänen kertoo.
Sidecarin suosio räjähti 1920-luvun puolivälissä, jolloin se löysi tiensä parhaimpiin cocktailbaareihin ympäri maailman.
Sidecar-kierros
Cocktailin juhlavuoden kunniaksi Helsingissä voi toteuttaa myös Sidecar-kierroksen.
13 ravintolaa ja cocktailbaaria Helsingistä sekä ravintola Timma Tampereelta tarjoavat katsauksen siihen, miten eri tavoilla Sidecar voidaan valmistaa.
Helsingistä mukana ovat: Marski, Boon Nam, Lily Lee, Liberty or Death, Grotesk, Hotel Kämp Bar, Bardem, Trillby & Chadwick, Runar, Version (U14), Badger, The Bull & The Firm sekä Albina / Alexis.
Drinkkien ystävälle kierros on myös mainio tapa tutustua uusiin ravintoloihin.
Näin valmistat Sidecarin itse
Jyri Pylkkänen kertoo, että edelleen tänä päivänä ikonisen cocktailin ytimessä on konjakin, Cointreaun ja sitruunamehun täydellinen suhde: kolme osaa konjakkia, kaksi osaa Cointreauta ja yksi osa sitruunamehua.
– Klassisessa reseptiikassa juomassa ei käytetty sokerisiirappia, mutta sitä voi halutessaan lisätä juomaan tuomaan enemmän pyöreyttä ja tasapainoisuutta, Pylkkänen opastaa.
Klassinen Sidecar
3 cl Konjakkia (esim. Rémy Martin Accord Royal 1738 tai Rémy Martin VSOP)
2 cl Cointreau
1 cl tuorepuristettua sitruunamehua
1. Mittaa ainesosat ravistimeen.
2. Lisää reippaasti jäitä ja ravista kunnolla noin 10 sekuntia.
3. Siivilöi juoma coupélasiin ja tarjoile.
Tasapainoisempi Sidecar
3 cl Konjakkia (esim. Rémy Martin Accord Royal 1738 tai Rémy Martin VSOP)
2 cl Cointreau
2,5 cl tuorepuristettua sitruunamehua
1 cl sokerisiirappia (esim. Shake-It Sugar Cane)
1. Mittaa ainesosat ravistimeen.
2. Lisää reippaasti jäitä ja ravista kunnolla noin 10 sekuntia.
3. Siivilöi juoma coupélasiin ja tarjoile.