Oletko sinäkin addikti? Näin hurjasti juuston syönti voi vaikuttaa
Tiesitkö, että juusto saattaa huomaamattasi aiheuttaa jopa addiktion?
Vaikka suklaasta puhutaan usein erityisen addiktoivana herkkuna, voivat myös suolaiset herkut koukuttaa erityisen voimakkaasti. Esimerkiksi juustot ovat monelle kiusaus, jota on vaikea välttää – ja tätä puoltavat myös tutkimustulokset.
Kaseiini on juuston addiktoiva ainesosa
Maito, ja siten myös maidosta tehty juusto saattaa sisältää tiettyjä muita aineita, jotka voivat aiheuttaa voimakkuutensa vuoksi jopa riippuvuutta. Harva kuitenkaan tulee ajatelleeksi, että juusto saattaa aiheuttaa jopa addiktion.
Osa näistä juuston mielihyvää aiheuttavista ainesosista on peräisin kaseiinista, eli maitoproteiinista, joka tiivistyy juustonvalmistuksen aikana. Kaseiinin hajotessa syntyy niin kutsuttuja kasomorfiineja, jotka voivat vaikuttaa aivoihin addiktoivasti.
– Kasomorfiinit vaikuttavat dopamiinireseptoreihin ja laukaisevat addiktioiden aiheutumisen, ravitsemusterapeutti Cameron Wells kertoo Mic-lehdelle.
Myös juuston rasva aiheuttaa riippuvuutta?
Myös Michiganin yliopistossa alkuvuodesta tehdyn tutkimuksen mukaan juustolla voi olla erityisen addiktoivia vaikutuksia. Michiganilaistutkimuksessa perehdyttiin siihen, millaiset ruoat addiktoivat ihmisiä erityisen paljon.
Tutkimuksessa selvisi, että erityisen addiktoiville ruoille yhteistä on se, että ne ovat erityisen prosessoituja. Prosessoimattomien ruokien kuten lohen ja tumman riisin ei todettu tutkimuksessa vaikuttavan addiktoivasti ruokailutottumuksiin.
Useimpia prosessoituja ruokia yhdistää olennainen seikka, rasva. Erityisen paljon riippuvuutta aiheuttavien rasvaisten ja prosessoitujen ruokien joukossa juustoa sisältäviä ruokia todettiin olevan useampi. Näihin lukeutuu muun muassa ympäri maailmaa suurena herkkuna pidetty pizza.
Lähteet: elitedaily.com, mic.com, publmed.com, plosone.com,
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan
-
Hanna Sumarin jumalattaren ruusukaalit
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka