Oletko testannut? 1980-luvun pastahitti villitsee jälleen: "Tosi helppo tehdä ja vaatii vain vähän raaka-aineita"
Vodkalla höystetty pastakastike trendaa jälleen sosiaalisessa mediassa. Kerroimme vodkapastan suosiosta jo vuonna 2020.
The Kitchn -ruokasivusto kertoo Penne al Vodka -ruokaohjeen valloittaneen TikTokin. Tästä 1980-luvulla keksitystä pastakastikkeesta kokataan nyt monenlaisia eri versioita videopalvelussa. Yksi suosituimmista versioista on yhden pannun vodkapasta, jossa kastike pastoineen valmistuu näppärästi uunissa.
Jos video ei näy, katso se täältä.
Mikä ihmeen vodkapasta?
Vodkapasta eli penne alla vodka on alun perin 1980-luvulla ilmiöksi noussut, italialaiseen sekä amerikanitalialaiseen keittiöön nojaava ruokalaji. Penne al vodka oli 1980-luvulla suosittua ruokaa yökerhoissa ja diskoissa.
Erään tarinan mukaan pastan olisi keksinyt roomalainen kokki, jonka tehtävänä oli loihtia resepti vodkafirmalle lisätäkseen brändin tunnettuutta Italiassa. Monissa ruokateoksissa mainitaan vodkapastan olleen ensin suosittua Italiassa, kunnes se rantautui myös Yhdysvaltoihin 1980-luvulla.
Vuonna 2020 vodkapasta nousi jälleen suuren yleisön tietoisuuteen. Ilmiö lähti liikkeelle, kun huippumalli Gigi Hadid vinkkasi somekanavissaan vodkapastan reseptin keskellä kevään koronapandemiaa. Tämä "tujumpi koronapasta" upposi yleisöön maailmanlaajuisesti.
Hannan vodkapastasta hitti Suomessa
Suomessa ruokalajin nostivat viime vuonna esiin useat eri ruokabloggaajat ja -vaikuttajat, muun muassa suositun Hannan soppa -blogin Hanna Hurtta.
– Vodkapasta pulpahti yhtäkkiä somekanaviin, kun helsinkiläisravintola Story toteutti kampanjan, jossa kiikutti ravintolan vodkapastaa ruoka-alan vaikuttajille. Minullakin oli pitkään tarkoituksena tehdä blogiini vodkapastaresepti, mutta aina se vain jäi, Hanna kertoi MTV:lle viime vuonna.
Viikonlopun ruokaa miettiessään Hanna huomasi yllätyksekseen, että kaapista löytyi kaikki tarvittavat ainekset vodkapastan tekemiseen, vodkaa myöten.
– Se on tosi helppo tehdä ja vaatii vain vähän raaka-aineita.
odkapastan juju piilee tietysti nimensä mukaisesti vodkassa. Juoma tuo Hannan mukaan pastaan syvää makua. Pasta ei maistu alkoholilta tai vodkamaiselta, mutta jos vodkan jättää pastasta pois, sen puuttumisen kyllä huomaa.
– Makumaailmaa on vaikea käsittää ennen kuin itse testaa, Hanna sanoi.
Videolla: Muistatko vielä tämän vanhan mainoksen?
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Piparijäätelö
-
Anun lohipiirakka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka