Miten fetajuusto ja salaattijuusto todellisuudessa eroavat toisistaan?
MTV:n tuoreessa Halpa vs. kallis -jaksossa maisteltiin ja vertailtiin erilaisia fetajuustoja. Fetajuustojen testissä oli mukana myös yksi salaattijuusto testaajien makunystyröitä hämmentämässä. Katso juustovertailu yllä olevalta videolta!
Mutta mitä eroa kreikkalaisella fetajuustolla ja salaattijuustolla todella on? Vastaus selviää Juustopöytä ry:n sivustolta.
Lue myös: Huoneenlämpöön jätetyn juuston syömäkelpoisuus mietityttää: "Riippuu siitä, että..."
Fetan ja salaattijuuston ero
Kreikkalainen, pääsääntöisesti lampaanmaidosta valmistettava fetajuusto alkuperäsuojattiin vuonna 2002. Sitä ennen missä tahansa valmistettua valkoista tuorejuustoa voitiin kutsua fetaksi. Euroopan Unionin asettaman viiden siirtymävuoden jälkeen, eli vuodesta 2007 lähtien, fetaa on saanut valmistaa vain Kreikassa ja sen valmistukseen saa käyttää ainoastaan lampaan- ja vuohenmaitoa.
"Alkuperäinen nimisuojattu feta valmistetaan lampaanmaidosta. Siihen voidaan lisätä valmistuksen aikana vuohenmaitoa, muttei lehmänmaitoa. Salaattijuustoa on puolestaan helppo valmistaa kotonakin, joten valmistusreseptejä on yhtä monia kuin tekijöitä."
Alkuperäsuojauksen vuoksi muualla kuin Kreikassa valmistettua fetaa vastaavaa juustoa kutsutaan nykyisin salaattijuustoksi. Salaattijuustossa ei välttämättä käytetä lampaanmaitoa.
Aidossa fetajuustossa on monen mielestä parempi maku, johon vaikuttaa lampaiden syömä ravinto. Lampaat nauttivat Kreikassa esimerkiksi paljon villiyrttejä, kuten meiramia, timjamia ja rosmariinia. Fetan rasvapitoisuus on tavallisesti 45 prosenttia kuiva-aineista, salaattijuustoissa rasvapitoisuus voi vaihdella suurestikin.
Lue myös: Voiko juustoa vielä syödä, jos siinä on hometäplä?
Lähde: Juustopöytä ry