Juuston kilohinta voi olla muita maitotuotteita moninkertaisesti kovempi, mutta miksi näin on?
MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin aiemmin suomalaisten juustomieltymyksistä ja yleisistä juustotrendeistä.
Valion juustoliiketoiminnasta vastaavan johtajan Tuukka Pastilan mukaan suomalaiset ovat melko perinteisiä juustonsyöjiä ja suosivat edelleen leivän päälle ostettavia mietoja juustoja. Pastilan mukaan valmiiksi viipaloidut juustot ovat viime vuosina kasvattaneet suosiotaan, mutta moni on myös palannut takaisin palajuustojen pariin ruoan hinnan noustessa.
Helsinkiläisen Rolling Cheese -kaupan juustokauppias Nelli Steer kertoo, että juuston hintaan vaikuttaa oleellisesti se, kuka juuston tekee, millaisista raaka-aineista, miten ja missä.
Lue myös: Unohda suomalainen "1980-luvun pizzaperinne" – juustoraasteelle ei kannata tehdä näin!
Juuston kilohinta jopa kymmeniä euroja – miksi?
Juusto ei missään nimessä ole elintarvike sieltä halvimmasta päästä, jos vertaa esimerkiksi muihin maitotuotteisiin. Arjen perusjuustoja kaupasta saa alle kympin kilohinnalla, mutta monet erikoisjuustot voivat maksaa jopa kymmeniä euroja kilolta. Miksi juusto on niin kallista?
– Jotta saa yhden kilon juustoa, siihen tarvitaan 10 litraa maitoa, muistuttaa Valion Tuukka Pastila.
Pastilan mukaan juustotyyppejä on erilaisia ja juuston kypsytys vie aina vähintään viikkoja, mutta jopa kuukausia tai vuosia. Tästä tulee lisäkustannusta verrattuna moniin muihin maitotuotteisiin.
– Raaka-aine, energia- ja varastointikulut ovat paljon isompia kuin joissain muissa maitopohjaisissa tuotteissa, Pastila selventää.
Pastila kuitenkin muistuttaa, että kauppa määrittelee lopullisen hinnan juustotuotteelle.
– Vaikka juusto on kalliimpaa, niin siinä on tiivistetyssä muodossa maidon parhaita juttuja ja makukin on todella herkullinen.
Lue myös: Suosikkijuustoon laitetaan jatkossa mikrosiru – saatat syödä sen tietämättäsi
Erikoisjuustoissa korostuu käsityö ja raaka-aineiden laatu
Suuri osa Helsingin Töölössä sijaitsevan Rolling Cheese -kaupan valikoimissa olevista juustoista tulee tiloilta, jotka myös pitävät omia eläimiään.
– Heillä on yleensä myös oma maatila, jossa ruoka kasvatetaan eläimille. Se vaati todella paljon aikaa, juustokauppias Nelli Steer selittää.
Monet perinteisistä juustoista tehdään yhä täysin käsityönä.
– Esimerkiksi cheddarin ja parmesaanin kohdalla jonkun pitää katsoa juustojen perään joka ikinen päivä kypsytyksen aikana.
Juustot eivät siis kypsy yksinään kellarissa, kuten vaikkapa viski tynnyreissä. Juuston kypsytysprosessi voi vieläpä kestää monta vuotta.
Suomen sijainti on myös kaukana perinteisistä juustontuottajamaista ja tuotteiden tuominen tänne maksaa melko paljon.
Myös ruoan korkea arvonlisävero Suomessa nostaa juustojen hintaa verrattuna tuotteen hintaa tuotantomaassa.