Suomalaiset rakastavat ruisleipää, mutta kuinka terveellistä se todellisuudessa on? Kysyimme asiantuntijalta.
Keskiviikkona 28.2. vietetään jälleen kansallista ruisleipäpäivää. Kyselytutkimusten perusteella ruisleipä on edelleen Suomen suosituin leipä, vaikka kauraleipä onkin viime vuosien aikana kirinyt kovasti kiinni ikisuosikkia.
Huomenta Suomessa MTV3-kanavalla ja MTV Katsomossa keskiviikkona 28.2. klo 9.50: Miten kaupan ruisleipä oikeasti valmistetaan? MTV Fazerin leipätehtaalla. |
Lue myös: Hometta yhdessä leivässä – kannattaako saman pussin muita leipiä enää syödä?
Onko ruisleipä terveellistä?
Ruisleivän tiedetään sisältävän erilaisia terveellisiä elementtejä, mutta voiko yleistää ruisleivän olevan terveellistä? Leipätiedotus ry:n toiminnanjohtaja ja elintarviketieteen maisteri Kaisa Mensosen mukaan voi.
– Mitä enemmän sitä tutkitaan, sitä enemmän siitä löytyy hyviä asioita. Ja kyllä sillä on ihan selkeät terveysvaikutukset, Mensonen kertoo MTV Uutisille.
Asiantuntijan mukaan ruisleipä voi esimerkiksi pienentää riskiä sydän- ja verisuonitauteihin sekä tiettyihin syöpiin. Ruisleivän terveyshyödyt perustuvat sen sisältämiin ainesosiin.
– Muun muassa suolistosyöpään nimenomaan kuidulla on merkitystä. Ruisleivän hyödyt tulevat kuidun ja täysjyvän kautta, Mensonen muistuttaa.
Silläkin voi kuitenkin Mensosen mukaan olla merkitystä, syötkö pelkän erotetun ruiskuidun vai kokonaisen ruisleivän.
– Jos yksi asia pitäisi valita, mitä katsoisin ruisleipäpaketista…
Yllä olevalla videolla asiantuntija kertoo ruisleivän terveyshyödyistä ja siitä, mikä tieto leipäpaketista kannattaa ehdottomasti aina tarkistaa.
Ruisleivät syynissä: Asiantuntija käy läpi eri ruisleipien terveellisyyttä ravintosisällön perusteella
14:38