Yksi leivän hyöty mennyt monelta ohi: "Harva muistaa tai tietääkään"
Täysjyväviljaisen leivän sisältämät proteiinit ovat jääneet monelta pimentoon, sanoo asiantuntija.
Keskiviikkona 28.2. vietettiin kansallista ruisleipäpäivää. Kerroimme tuolloin MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla muun muassa ruisleivän terveysvaikutuksista. Leipätiedotus ry:n toiminnanjohtaja ja elintarviketieteen maisteri Kaisa Mensonen paljasti haastattelussamme, mikä tieto ruisleipäpaketin kyljestä kannattaa ainakin tarkistaa.
Myös ruisleivän ainesosaluetteloon kannattaa kiinnittää huomiota, mikäli haluaa leivästä parhaimmat mahdolliset terveyshyödyt.
Ei pelkkiä hiilihydraatteja
Leipä mielletään usein erityisesti hiilihydraattien lähteeksi. Moni muistaa vielä 2010-luvun vaihteen valtavan karppausbuumin, jolloin kevyempää elämää tavoittelevat karsivat ruokavaliostaan ylimääräiset hiilihydraatit. Tuolloin moni leipävalmistajakin ryhtyi valmistamaan vähähiilihydraattisia tuotteita somebuumin myötä.
Leipätiedotuksen Kaisa Mensonen kuitenkin muistuttaa, ettei leipää pitäisi ajatella vain yhdeltä ravitsemuskantilta.
– Tosi usein sanotaan, että leipä on hiilihydraatin lähde. Harva muistaa tai tietääkään, että se on myös hyvä proteiinin lähde, Mensonen kertoi MTV Uutisten haastattelussa.
Eniten proteiinia suomalaiset saavat ruokavaliossaan lihatuotteista, mutta myös erilaiset viljatuotteet ovat tärkeä proteiinin lähde. Proteiinia on erityisesti täysjyväviljassa, joka sisältää proteiinipitoisen jyvän ydinosan sekä alkion. Proteiinia suomalaisten ruokavalioon tulee esimerkiksi puurosta ja leivästä.
Esimerkiksi Suomen suosituin ruisleipä, Vaasan ruispalat, sisältää proteiinia 9,2 grammaa sataa grammaa kohden. Vertailun vuoksi esimerkiksi Valion proteiinivanukkaassa proteiinia on 11 grammaa sataa grammaa kohden.
Tärkeitä kasviproteiineja
Erityisesti kasvisruokavaliota noudattavat saavat Mensosen mukaan tärkeitä proteiineja leivästä.
– Mitä enemmän siemeniä, sitä enemmän proteiinia ja hyviä rasvoja.
Myös THL:n FinRavinto-tutkimuksessa todettiin vuonna 2017 täysjyväpitoisten elintarvikkeiden olevan tärkeä kasviproteiinin lähde. THL:n mukaan tällä on merkitystä siirryttäessä yhä kasvipainotteisempiin ruokavalioihin. Nykyarvion mukaan yli puolet kasviproteiinista on peräisin viljoista
Leipätiedotuksen Kaisa Mensosella on itsellään yksi nyrkkisäätö leivän valintaan, mikäli haluaa leivästä terveyshyödyt irti:
– Valitsee joka toisen leivän ruisleipää ja joka toinen voi olla ihan mikä vain leipä. Sitten on todella hyvillä vesillä. Saa kuitua ja täysjyvää, Mensonen muistuttaa.
Haastattelussa Kaisa Mensonen kertoi faktoja ruisleivän ainesosista. Katso leipien vertailu videolta:
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa