Selvitimme suosittujen proteiinipatukoiden sisällön: Jopa yli 20-kertainen ero sokeripitoisuuksissa!
Proteiinipatukoiden ravintosisältö voi vaihdella yllättävän paljon.
MTV:n tuoreessa Halpa vs. kallis -jaksossa maisteltiin ja vertailtiin erihintaisia proteiinipatukoita. Testiin valikoitui tällä kertaa mintun ja suklaan makuiset patukat.
Vertailimme myös testissä mukana olleiden patukoiden ravintosisältöjä ja melkoisia eroja löytyi muun muassa tuotteiden sokeripitoisuuksissa.
Mitä proteiinipatukat sisältävät?
Tuotevertailu paljastaa minttusuklaaproteiinipatukoissa isoja eroja esimerkiksi sokeripitoisuuksissa. Kun vertailun vähäsokerisin tuote sisältää 0,9 grammaa sokeria sataa grammaa kohden, on runsassokerisimmassa tuotteessa peräti 21 grammaa sokeria. Ero sokerimäärissä on siis jopa yli 20-kertainen.
Sokeripitoisessa tuotteessa makeuttajina on käytetty muun muassa sokeria, tärkkelyssiirappia ja fruktoosia. Vähän sokeria sisältävässä tuotteessa sen sijaan on makeutusaineita, kuten maltitolia ja sukraloosia.
Ravintoarvot/ 100g – tuote: | Barebells Soft Minty Chocolate | Coop Choco Mint | Leader Crispy Choco & Mint | Lohilo Mint Chocolate |
Rasvaa/ josta tyydyttynyttä: | 16 g/ 7,9 g | 11 g/ 6,8 g | 21 g/ 11 g | 15 g/ 7,1 g |
Hiilihydraatteja/ joista sokereita: | 31 g/ 3,6 g | 37 g/ 21 g | 32 g/ 5,4 g | 38 g/ 0,9 g |
Proteiinia: | 29 g | 32 g | 22 g | 29 g |
Ravintokuitua | 13 g | 2,7 g | 12 g | 6 g |
Ravintosisältöjä kannattaa siis vertailla sillä silmällä, mitä itse tuotteelta toivoo.
Eroja myös kuitupitoisuuksissa
Proteiinipitoisuudet tuotteissa vaihtelevat 22 prosentista 32 prosenttiin ja tyydyttyneen rasvan määrä 6,8 prosentista 11 prosenttiin.
Myös kuitupitoisuuksissa oli selkeitä eroja. Vertailun sokeripitoisin tuote, S-ryhmän Coop Choco Mint oli myös vähiten ravintokuitua sisältävä. Tuotteessa oli kuitenkin eniten proteiinia ja vähiten tyydyttynyttä rasvaa.
Vertailu paljastaa myös proteiinipatukoiden ainesosaluetteloiden olevan melkoisen pitkiä. Tässä esimerkkinä Leader Promour Crispy -patukan ainesosat:
Sokeriton MAITOsuklaa 30 % (eu) (kaakaovoi1, makeutusaineet (maltitoli, sukraloosi), liukoinen ravintokuitu (polydekstroosi), rasvaton MAITOjauhe, makea herajauhe (MAITO), kaakaomassa1, MAITOrasva, emulgointiaine (lesitiinit), aromi), MAITOproteiinit (eu), makeutusaine (maltitoli), liukoinen ravintokuitu (polydekstroosi), kosteudensäilyttäjä (glyseroli), kaakaovoi1, vähärasvainen kaakaojauhe*1, riisijauho, rapsiöljy, kaakaopapu*1, nautakollageeni, tapiokatärkkelys, emulgointiaine (lesitiinit), täysMAITOjauhe, aromit, kirkastettu VOI, luontainen aromi, suola, säilöntäaine (kaliumsorbaatti), aromi. *1Rainforest Alliance -sertifioitu, ra.org. Saattaa sisältää jäämiä soijasta, maapähkinöistä ja pähkinöistä.
Katso yllä olevalta videolta, mikä proteiinipatukoista voitti Halpa vs. kallis -sarjan sokkomakutestin.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Parsan keittäminen – helppo ohje
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
MasterChef Suomi: Omenakakku ja kanelijäätelöä, Maritan resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Ylioppilaslakkipikkuleivät – Sarin upeat keksit ylioppilasjuhliin
-
Raparperi-pekoni-vuohenjuustoleivät