Onko tässä paras tapa valmistaa kahvia? Testasimme ruotsalaisen kananmunakahvin: "Totaalinen yllätys"
Voiko vuosisatoja vanha tapa keittää kahvia toimia vielä tänä päivänä? MTV Uutiset testasi!
Kahvin juonnilla on pitkä historia ja luonnollisesti sen valmistustapa on kehittynyt merkittävästi vuosisatojen kuluessa. Helpoimmillaan höyryävän kuuman kupin saa eteensä vain nappia painamalla tai prosessin voi aloittaa jo vaikkapa papujen jauhamisesta.
Aikaan ennen suodatinpusseja kahvin valmistaminen ei ollut kuitenkaan ihan niin yksinkertaista kirjoittaa Delish. 1700- ja 1800-luvuilla suodattimen virkaa saattoi toimittaa esimerkiksi kalan uimarakko, peuran sarvet tai kananmuna.
Kananmunaa käyttivät varsinkin Ruotsista ja Norjasta Yhdysvaltojen Keskilänteen muuttaneet siirtolaiset.
Ja kun puhutaan kananmunasta, siitä hyödynnettiin aivan kaikki (kuorineen päivineen). Kananmunalla on valmistusprosessissa kaksi tarkoitusta: Ensinnäkin kananmunien ja niiden kuorien emäksisyys tasapainottaa kahvinporojen happamuutta ja tekee kahvista pehmeämpää.
Toisekseen kananmunien proteiini hyytyy kahvin kiehuessa ja kerää vapaasti kelluvat porot toimien "kahvinsuodattimena".
MTV Uutiset testasi tämän vuosisatoja vanhan metodin ja lopputulos yllätti täysin!
Lue myös: Ethän tee näin kahville? Asiantuntija tyrmää monen suomalaisen käyttämän kikan: "Ei kannata"
Mihin kananmunan vaikutus perustuu?
Vaikka valmistustapaan viitataan Yhdysvalloissa juurikin ruotsalaisena kananmunakahvina, ei se enää nykypäivänä ole mitenkään yleinen tapa valmistaa kahvia Skandinaviassa, kirjoittaa Huffpost. Tapa on oikeastaan säilynyt parhaimmin juuri Keskilännessä.
Kananmunan hyödyntämiseen kahvin keitossa on kuitenkin ihan perustellut syyt.
Julkaisun haastattelema Black Ink Coffee -kahvitilauspalvelun toimitusjohtaja Parker Russel huomauttaa, että kananmunan koko tarkoitus on muuttaa juoman makua.
– Tarkemmin sanottuna kananmuna auttaa poistamaan huonosti paahdetusta kahvista kitkeryyttä ja happamuutta. Kananmunan valkuainen poistaa ikään kuin epäpuhtauksia kahvista, jolloin lopputulos on maukkaampi ja puhtaampi kuppi kahvia, Russel selittää.
"Ruotsalainen kananmunakahvi"
(1 annos)
3 rkl kahvinpuruja
3 dl vettä
1 dl kylmää vettä
kananmuna
1. Mittaa 3 dl vettä kasaripannuun ja lämmitä keskilämmöllä kiehuvaksi.
2. Mittaa kahvinpurut esimerkiksi mukiin. Riko kananmuna ja tiputa se kuorineen päivineen purujen joukkoon. Sekoita, kunnes kananmuna on sekoittunut puruihin. Anna seoksen seistä puolisen minuuttia.
3. Kun vesi kiehahtaa, lisää kahvi-kananmunaseos kattilaan ja säädä lämpö alhaisemmaksi niin, että vesi enää vain hiljaa poreilee. Anna poreilla noin neljä minuuttia.
4. Siirrä kattila syrjään hellalta ja anna seistä minuutin ajan.
5. Lisää kattilaan 1 dl kylmää vettä. Tämän pitäisi saada purulautta uppoamaan kattilan pohjalle. Jos niksi ei toimi, kokeile lisätä hieman lisää kylmää vettä.
6. Juotava kahvi kohoaa tällä valmistustavalla kattilan pinnalle. Voit lusikoida juoman mukiin tai kaataa sen siivilän läpi.
Resepti: Huffpost
Valmistustapa meni ehdottomasti jatkoon
MTV Uutisten Makuja-toimituksen oli ehdottomasti testattava, syntyykö hieman hämmentävän kuuloisella valmistustekniikalla tosiaan pehmeää ja herkullista kahvia.
Aikaisemmin olemme testanneet, miten kananmuna vaikuttaa jo valmiiksi keitetyn kahvin makuun.
Valmistusprosessin aikana usko meinasi loppua, sillä keitos näytti lähinnä todella kuvottavalta. Purun ja kananmunan erottelu lopputuloksesta oli kuitenkin todella helppoa ja mukiin jäänyt juoma muistutti täysin kahvia.
Ja se maku! Ei tietoakaan kitkeryydestä tai happamuudesta. Todella samettisen pehmeää kahvia, johon yleensä maidon kanssa kahvinsa juonut toimittaja ei kaivannut edes sitä. Totaalinen yllätys ja koska valmistus oli vieläpä todella yksinkertaista, niksi menee ehdottomasti jatkoon. Ehkäpä jopa parasta juomaani kahvia!
Katso artikkelin yläosassa olevalta videolta, miten kahvia valmistetaan!
Katso myös: Halpa vs. kallis: Pärjääkö perinteinen kahvi maailman kalleimmalle kissankakkakahville?
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Piparijäätelö
-
Anun lohipiirakka
-
Kurpitsapiirakka
-
Karjalanpaisti – paras perinteinen resepti