MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa perehdyttiin maanantaina ruokien pilaantumiseen Ruokaviraston ylitarkastaja Elina Leinosen johdolla. Samalla kerrottiin myös, miten kylmälaukku tulisi oikeaoppisesti pakata. Osaatko sinä?
Miten kylmälaukku kannattaa järjestellä ja mihin kylmäkallet tulisi laittaa? Katso video!
MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin tiistaina Ruokaviraston ylitarkastaja Elina Leinosen vierailusta Viiden jälkeen -ohjelmassa. Ohjelmassa keskusteltiin ruokien pilaantumisesta ja siihen liittyvästä terveysriskistä.
Mökille lähtiessä moni suomalainen pakkaa mukaan ostoskasseihin tai kylmälaukkuihin erilaisia ruokia. Lyhytkin ajomatka mökille voi olla kesähelteillä riskitekijä elintarvikkeille, jos niitä ei ole pakattu asianmukaisesti.
Lue myös: Tutuissa ruoissa piilee tautiriski – Ruokaviraston ylitarkastaja: "Jauhelihan kohdalla kannattaa erityisesti muistaa, että..."
Viiden jälkeen -ohjelmassa nähtiin, miten kylmälaukku tulisi Marttojen ohjeiden mukaisesti pakata oikein. Marttojen koordinaattori Outi Mehto kertoi oleellisimmat tärpit. Ensinnäkin kylmäkalleja tulee olla tarpeeksi monta.
– Toinen tärkeä asia on, että pakataan täyteen tämä laukku. Ja ruoat kylmänä! Kun sinulla on ollut vaikka pöydällä kasviksia, niin niitä ei kannata tänne laittaa. Vain kylmiä asioita kylmälaukkuun, Mehto näytti
Ruoat eivät siis pysy kylmälaukussa kylminä, jos laukussa on liian vähän tavaraa sen kokoon nähden. Myös kylmäkallejen sijoittelu kylmälaukussa on tärkeää. Tätä moni ei ole tajunnut, vaan heittelee kylmäkallet summan mutikassa pitkin laukkua.