Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Kananmunien valmistuksessa on yksi sudenkuoppa: "Helposti mennään mönkään siinä"

4:59imgMiten tehdään uppomuna? Katso videolta keittiöpäällikkö Jaana Hätösen vinkit.
Julkaistu 21.03.2025 07:44

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Miten tehdään täydellisiä kananmunia? Nappaa keittiöpäällikön vinkit uppomunan valmistamiseen.

Viiden jälkeen -ohjelmassa käsiteltiin keskiviikkona Yhdysvaltoja piinaavaa kananmunapulaa. Suomessa saatavuusongelmia kananmunien kohdalla ei ainakaan toistaiseksi onneksi ole.

Kananmunaa voi hyödyntää monenlaisen ruokalajin päätähtenä, tai sitten se voi olla tärkeänä osana esimerkiksi leivonnaista. 

Lue myös: Uutta tietoa jauhelihapulasta: Näin se näkyy hinnoissa

Tässä moni mokaa kananamunia valmistaessa

uppomuna ja hollandaiseEggs Benedict voi sisältää kananmunan lisäksi muun muassa hollandaisekastiketta, paahtoleipää ja parsaa.MTV

Helsinkiläisravintola Albinan keittiöpäällikkö Jaana Hätönen kertoi ohjelmassa, miten suomalaiset yleensä mokaavat kananmunaruokia kokatesssaan.

– Helposti mennään mönkään siinä, että käytetään yksinkertaisesti liian kuumia lämpötiloja, kun sitä kypsennetään. Kananmuna menee ylikypsäksi nopeasti. 

Yksi klassinen munaruokalaji on Eggs Benedict eli Benedictin munat. Tätä varten täytyy valmista uppomuna. Keittiöpäällikkö Hätönen näytti ohjelmassa, miten se onnistuu oikeaoppisesti ja helposti. 

Ensin rauhallisesti poreilevaan keitinveteen lisätään väkiviinaetikkaa.

– Suolaa ei missään nimessä laiteta, koska se rikkoo kananmunan valkuaisen rakenteen.

Katso videolta Jaanan vinkit uppomunan valmistamiseen ja nappaa ohje: Uppomunan valmistaminen

Lue myös: Maksaisitko yhdestä kananmunasta euron? Munapula piinaa Yhdysvaltoja – tästä on kyse

Tuoreimmat aiheesta

Kananmuna