Varhaisperunoiden keittäminen mullistuu tällä keittiömestari Pekka Terävän metodilla. Oletko jo testannut? Katso videolta oikea tapa.
Muun muassa helsinkiläisen Michelin-ravintola Olon ravintoloitsija, keittiömestari Pekka Terävä testasi muutama vuosi sitten erilaisia valmistusmenetelmiä varhaisperunoiden keittämiseen. Terävän tavoitteena oli saada aikaiseksi mahdollisimman täydellisiä varhaisperunoita. Keittiömestarin totesi MTV:lle keväällä 2019, että suomalaiset voivat lopettaa kiistelyn siitä, pitääkö perunat lisätä kylmään vai kiehuvaan veteen.
Katso tarkka resepti: Uusien perunoiden keittäminen – keittiömestarin paras ohje
– Sillä ei ole mitään merkitystä, onko se kylmää vai kuumaa vettä, tai laitetaanko suolaa prosentti vai kaksi, Terävä toteaa.
Tärkeämpää Terävän mukaan onkin, mitä perunoille tekee keittämisen jälkeen.
– Olen huomannut, että isoin merkitys on sillä, missä vaiheessa ja miten keittämisen lopettaa. Kun perunat alkavat olla al dente -kypsyisiä, vedet kaadetaan pois ja potut jätetään jälkilämmölle.
Varhaisperunoita ei keitetäkään kypsiksi
Menetelmä on hyvin yksinkertainen: kun potut ovat vielä hieman raakoja, Terävä kaataa keitinveden pois ja jättää ne kattilaan kannen alle kypsymään jälkilämmöllä.
– Laitan induktiolevyn ykköselle ja lisään kattilaan voita, suolaa ja tilliä. Sitten kansi päälle. Näin saa parhaimman lopputuloksen, Terävä lupaa.
Terävä sanoo, että tämän valmistustavan ansiosta perunat ikään kuin vetäytyvät takaisin kuoreensa ja maku paranee. Varhaisperunoiden maku muuttuu entistäkin makeammaksi, jos niiden antaa seistä tunnin verran huoneenlämmössä keittämisen jälkeen.
– Huomasin, että tunnin jälkeen perunasta todella nousi esiin sen makeus. Myös eri lajikkeiden erot nousivat vahvemmin esille. Parhaimmalta maistuu tietenkin avomaan pottu.
Terävä itse syö varhaisperunoiden kanssa mieluiten silliä.
Katso ohje: Uusien perunoiden keittäminen – keittiömestarin paras ohje
Lue myös: Todella helppo ja nopea valmistustapa lohelle: "Pinta saa paahteista makua ja rapeutta"
Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran kesäkuussa 2021.