Kotimainen kaura on todellinen superfood: se pitää nälän poissa pitkään, tasaa verensokerin vaihteluita ja pitää vatsan kunnossa. Ruoanlaitossa kaura on taatusti monipuolinen, mutta mihin kaikkeen muuhun kaura sitten taipuu kuin tuttuun ja turvalliseen puuroon?
Kotimainen kaura kuuluu olennaisena osana ruokavalioomme, mutta osaammeko käyttää sitä riittävän monipuolisesti?
– Esimerkiksi täysjyväkaurahiutaleet yhdistetään usein perinteiseen puuroon, joka on maistuva ja täyttävä ruoka, mutta kaurahiutaleita voi käyttää monella tavalla ruoanlaitossa ja leivonnassa. Puurokin voi olla jälkiruoka, jos sen maustaa uudella tavalla, tuotekehitysleipuri Tommi Lönnqvist sanoo.
Lempeä terveyspommi
Kotimainen kaura on varsinainen kuitupommi. Se pitää vatsan toiminnassa ja parantaa suoliston vointia. Esimerkiksi kakkostyypin diabeteksella sekä sydän- ja verisuonisairauksilla sanotaan olevan yhteys kuidun vähyyteen ravinnossa.
KATSO RESEPTI: Mustikka-aamiainen
Kaurassa on betaglukaania, joka vähentää veren kokonaiskolesterolin – etenkin haitallisen kolesterolin – määrää. Se myös hidastaa ravinnon sokerin imeytymistä, mikä tasoittaa verensokerivuoristorataa.
– Kauran kuidut takaavat pitkään kestävän kylläisyyden tunteen ja mukana tulevat vitamiini- ja kivennäisaineet sekä antioksidantit tukevat koko elimistön hyvinvointia, Lönnqvist kertoo.
Hauduta puuro teen kanssa
Kaura on sopiva raaka-aine niin arkeen kuin juhlaankin.
– Kaurahiutaleet tuovat täyteläisyyttä smoothieen. Lounaslautasella kaurasuurimoista valmistettu lisäke on hyvä vaihtoehto esimerkiksi kala- tai liharuokien kaveriksi ja päivällisen juureskeittoon ne tuovat täyteläistä makua, Lönnqvist luettelee.
LUE MYÖS: 7 faktaa kaurapuurosta – tiesitkö näitä?
Tutun ja turvallisen ei tarvitse tarkoittaa tylsää. Kaura muuntuu moneksi – pelkästään puuroa voi Lönnqvistin mukaan varioida mitä mielikuvituksellisimmin keinoin.
– Aamupuuronkaan ei tarvitse aina olla se perinteinen voisilmäpuuro, vaan siihen voi tuoda uusia makuja vaikka keittämällä puuron mausteiseen teehen.
KATSO RESEPTI: Kaurakuituleipä
Vanhat kunnon niksit kannattaa nekin pitää mielessä.
– Esimerkiksi aamuiset puuronjämät kannattaa säästää ja käyttää sämpylä- tai leipätaikinaan. Taikinaan voi lisätä myös kaurahiutaleita tai -leseitä lisäämään kokonaisuuteen kuitua ja rakennetta, Lönnqvist muistuttaa.
Kokeile vaikka seuraavia kaurareseptejä:
Toffeepuuro
toffeeteetä (1 litra vettä + 3 rkl toffeeteetä, haudutus + siivilöinti)
4 dl täysjyväkaurahiutaleita
½ - 1 dl sokeria
50 g voita
Valmista toffeetee. Lisää hiutaleet, sokeri ja voi ja keitä n. 3 min. Nauti!
Muhkeat kaurahattarat
n. 25 kpl
2 munaa
1 dl sokeria
50 g voita
200 g pikakaurahiutaleita
2 rkl vehnäjauhoja
1 tl vanilliinisokeria
½ leivinjauhetta
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sulata rasva ja lisää seokseen hieman jäähtyneenä. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet seokseen. Nosta taikinasta lusikalla leivinpaperin päälle pellille pieniä nokareita. Paista 175 asteessa 8–10 minuuttia.
Vinkki: Taikinaan voi lisätä mausteeksi ½ dl suklaarouhetta, pähkinärouhetta tms.
3:35
Lähde: Helsingin Mylly
MTV LIFESTYLE