Olen tehnyt pizzaa lukemattomilla eri tavoilla. Neljä parasta taikinaohjetta olen jakanut eteenpäin. Eipä se lätty siitä kummene. Taikinan oikea käsittely on vähintään yhtä tärkeää. Tällä kertaa kokeilin kuitenkin tyystin toista tapaa. Näin jossain kuvan pizzapiiraasta. Brittiläisen pien tapaisesta vuokaan tehdystä herkusta. Oli pakko kokeilla. Homma menee jopa tavallista pizzaa helpommin. Teet taikinan, täytät pienen vuoan kaikella, mitä laittaisit pizzan päälle ja peittelet taikinan kanneksi. Tuloksena on asteen verran pizzaa hienostuneempi hiukopala, joka toimii mainiosti vaikka alku- tai iltapalana. Lisäksi se on ylivoimainen tapa käyttää tähteitä hyödyksi.
HUOM! Voit kokeilla tähän myös Henri Alénin kuuluisaa Mutti-soosia.
Pizza pie
4 hlölle
1/2 annos pizzataikinaa (ohje)
1 annos pizzakastiketta (kts. alla)
mozzarellaa noppakuutiota pienemmäksi pilkottuna
parmesaania raastettuna
oliiviöljyä
Täytteeksi esim.
palvikinkkua
pekonia
salamia
chorizoa
kypsää patalihaa
kypsää broileria
oliiveja
erilaisia juustoja
kasviksia
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele pieniä vuokia (noin 10 cm halkaisijaltaan) hiukan oliiviöljyllä. Lappaa sisään ensin täytteet ja mozzarellapalat - ei kukkuralleen. Kaada sekaan pizzakastiketta ja sekoita kevyesti. Tee pizzataikinasta ohuehkoja pyöreitä levyjä, jotka yltävät pari senttiä vuoan reunojen yli. Laita levy kanneksi vuoan päälle ja painele reunoihin kevyesti kiinni. Voitele taikinan pintaa kevyesti oliiviöljyllä. Ripottele pinnalle parmesaaniraastetta. Laita vuoat uuniin keskitasolle ja paista 20-25 minuuttia, kunnes pinta on kauniin kullanruskea. Nauti.
Pizzakastike
4 tavalliseen pizzaan
1 tlk tomaattimurskaa tai kokonaisia tomaatteja
2 rkl tomaattipyreetä
3 valkosipulinkynttä, murskattuna ja hienonnettuna
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl punaviinietikkaa
1,5 rkl kuivattua oreganoa
0,5-1 tl chilirouhetta
1 tl fenkolinsiemeniä, morttelissa jauhettuna
1 tl sokeria
suolaa
mustapippuria
Kuumenna kattilassa oliiviöljy keskilämmöllä. Lisää valkosipuli ja chili ja kuullota puoli minuuttia. Lisää tomaattipyree ja kypsennä sitä minuutin verran. Lisää tomaattimurska, punaviinietikka, oregano, fenkolinsiemenjauhe. Hauduta 30 min. Mausta mieleiseksi suolalla, pippurilla ja sokerilla.