Polta rasvaa ja kasvata lihaksia – näin sinun kannattaa syödä!
Miten kannattaa syödä, jos haluaa eroon ylimääräisestä rasvasta ja saada kroppaan hieman lihaksia? Nappaa ravintoasiantuntijan vinkit.
Lihasten kasvattaminen ja rasvanpoltto ei onnistu satsaamalla pelkkään treenaamiseen. Myös ruokavalion tulee olla kunnossa.
Proteiinia ja hiilihydraatteja oikeaan aikaan
Riittävä proteiininsaanti on avain sekä rasvanpolttoon että lihasten rakentumiseen. Mitä enemmän treenaat, sitä enemmän proteiinia tarvitset.
Ihmisestä riippuen hyvä ohjenuora on syödä päivässä noin 1-2 grammaa proteiinia painokiloa kohden. Suosi esimerkiksi kanaa, juustoja, kananmunia, maitoa ja pähkinöitä. Ravintoasiantuntija Adam Cambellin mukaan loput päivän kaloritarpeesta tulisi saada tasaisesti rasvasta ja hiilihydraateista.
Lisäproteiinin lisäksi tarvitset myös ylipäätään enemmän energiaa, jotta lihaksesi pystyvät kasvamaan. Jos et syö tarpeeksi usein, kehosi ei pysty tuottamaan uusia proteiineja. Syö siis säännöllisesti ja jopa 5-6 kertaa päivässä. Pidä huolta, että syöt proteiineja riittävästi noin joka kolmas tunti.
Hiilihydraattejakaan ei kannata unohtaa: tutkimusten mukaan keho rakentaa lihasta nopeammin, kun se saa treenin jälkeen ja lepopäivänä hiilihydraatteja.
Muista juoda ja levätä
Ennen treeniä kannattaa nauttia esimerkiksi proteiini- ja hiilihydraattipitoinen pirtelö, jolloin suorituksesta tulee tehokkaampi. Proteiinia juomassa tulisi olla 10-20 grammaa. Treenin aikana ja sen jälkeen kannattaa tietysti nauttia runsaasti vettä.
Muista myös riittävä lepo. Tutkimusten mukaan tehokas treeni kasvattaa kehon proteiinisynteesiä jopa 48 tunniksi, joten levonkin aikana lihaksissasi tapahtuu kehitystä.
Älä mene nukkumaan tyhjällä vatsalla
Älä mene nukkumaan täysin tyhjällä vatsalla. Syö yhdistelmä hiilihydraatteja ja proteiinia puoli tuntia ennen nukkumaanmenoa. Tämä estää proteiinien hajoamisen yön aikana. Muista syödä myös ravitseva aamupala, jotta elimistösi herää ja aineenvaihdunta tehostuu.
Lähde: FoxNews
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"