Porsaankylki on eräitä lempilihojani. Ja mikä parasta, sen kilohinta on 4,90. Kuten tavallista, edullinen liha vaatii aikaa. Mutta se palkitaan ruhtinaallisesti. Tässä huikean maukas ruoka, jonka tekeminen vie aikaa, mutta kaikki hoituu pitkälti itsekseen. Tulet töistä, laitat lihan maustumaan. Liha uuniin yöksi. Kun heräät, otat lihan jäähtymään ja töistä tullessa se on paistamista vaille valmis. Viikonloppuna homma menee muiden askareiden ohessa.
Resepti on pitkälti Demon Tommi Tuomisen käsialaa Kiehuu! Uusi suomalainen keittiö -kirjasta, jonka anti vain vahvistaa otettaan parhaana keittokirjana kolmen metrin hyllystä. Mies käytti ankanrasvaa, mutta oliivi- tai muulla kasviöljyllä homma hoituu riittävän makoisasti. Annoksen hinnaksi muodostui alle neljä euroa. Siihen täytyy laskea päälle sähkökulut, jotka aiheutuvat 12 h hauduttamisesta 90 asteessa. Mitenkähän sen saisi selville?
Porsaankylkiconfit, paistettua kukkakaalia ja kukkakaalipyreetä
neljälle
Confit
1 kg luutonta porsaankylkeä
1 dl merisuolaa
3 timjaminoksaa
1 rosmariininoksa
1/2 sitruunan kuori
1 chili
2 valkosipulinkynttä
1 l kasviöljyä (tai ankanrasvaa)
Jauha sekaisin suola, yrtit, sitruunankuori, chili ja valkosipuli. Hiero seos possun pintaan ja anna maustua jääkaapissa nelisen tuntia.
Pese mausteseos pois possusta kylmällä vedellä. Kuivaa possu kunnolla ja aseta syvään uunivuokaan. Kaada päälle rasvaa niin paljon, että liha peittyy. Laita 90-asteiseen uuniin ja kypsennä 12 h.
Nosta kylki pois rasvasta, aseta vadille ja laita päälle kevyt paino (oma oli 2-kiloinen). Anna jäähtyä ainakin 6 h (tai esim. työpäivän verran). Leikkaa kylki annospaloiksi. Poista kamara. Paista pannulla kullanruskeiksi ja lämmitä uunissa kuumaksi.
Kukkakaali paistettuna ja pyreenä
neljälle
1 kukkakaali
voita
rypsiöljyä
suolaa
valkopippuria
1 valkosipulinkynsi
1 sipuli
2 tl curryjauhetta
1-1,5 dl kermaa
sitruunamehua
Irrota kukkakaalista lehdet. Leikkaa keskiosasta 2-3 noin 1 cm paksuista viipaletta. Paista viipaleita pannulla öljyn ja voin seoksessa, kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Mausta suolalla ja valkopippurilla.
Hienonna loput kukkakaalista. Pilko valkosipuli ja sipuli. Kuullota sipuleita ja kukkakaalia voissa. Lisää curryjauhe ja jatka kuullotusta vielä hetki. Kaada sekaan kermaa ja hauduta, kunnes kukkakaali on kypsää. Soseuta ja mausta suolalla, valkopippurilla ja sitruunamehulla.