Punaiset, siniset ja keltaiset Mariannet eivät olekaan ainoita – muistatko vielä nämä raitakarkit?
Oletko sinä sitä ikäluokkaa, että muistat vielä Mikko-karamellit ja Lakumellit?
Makuja.fi kertoi elokuussa, että Suomen satavuotisjuhlan kunniaksi maamme nimikkomakeiseksi on valittu kaikkien tuntema ja suurimman osan meistä rakastama, Fazerin Marianne-karkki.
Marianne-karkki keksittiin jo vuonna 1949 edesmenneen Aimo Martikaisen ja hänen kollegansa Antti Östermanin toimesta. Alun perin piparminttumakeisen työnimi oli Lyhde, jonka se sai valumuottinsa muodosta. Lopulta Marianneksi kastettu karamelli on säilyttänyt muotonsa vuodesta toiseen.
Muistatko Mikko-karamellit ja Lakumellit?
Tänä päivänä Marianne-karkkeja on markkinoilla perinteisenä punaraidallisena piparminttu-suklaaversiona. Lisäksi on kaksi muuta Marianne-makeista: siniraidallinen Marimint sisältää toffeeta ja keltaraidallinen Annemari appelsiinia.
1970-luvulla raitakarkkiperheeseen kuului kuitenkin myös muita makeisia. Fazerilta kerrotaan, että valikoimissa on ollut myös Mariannen vihreäraitainen "veli", Mikko-karkki, jonka täytteessä oli pähkinänougat'a.
– Aikoinaan oli punavalkoraitaisen Mariannen, sinivalkoraitaisen Marimintin ja oranssi-keltaraitaisen Annemarin ja tämän Mikon lisäksi vielä musta-keltaraitainen lakritsitäytteinen tuote nimeltä Lakumelli, Fazerilta kerrotaan.
Suomalaisyritys Chymoksen museoaineistosta löytyi vuodelta 1975 peräisin olevan tuotekansio, jossa sekä Mikko että Lakumelli ovat mukana. Elintarvikeyritys Chymos perustettiin vuonna 1906. Se valmisti muun muassa Marianne-makeisia ja Omar-karkkeja. Vuonna 1993 yrityksen makeistuotanto siirtyi Fazerille.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"