Pitääkö ravintolassa jättää tippiä? Vuoden tarjoilija vastaa

Vuoden Kokki Simo Harrivaara ja Vuoden Tarjoilija Janika Tiensuu saivat suorassa lähetyksessä yllätystehtävät.

Keittiön ja salin tuoreet suomenmestarit aloittivat edustustehtävänsä Huomenta Suomessa.

Ravintola-alan uudet suomenmestarit kruunattiin lokakuun lopussa Viini & Ruoka -tapahtumassa Helsingin Messukeskuksessa. Himoitun Vuoden Kokki 2024 -tittelin nappasi Simo Harrivaara ja Vuoden Tarjoilija 2024 -voitto meni puolestaan Janika Tiensuulle

Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailut ovat ravintola-alan ammattilaisten suomenmestaruuskilpailut. Tarkoituksena on tuoda esiin kotimaista huippuosaamista ja ravintola-alan elämyksellisyyttä lisäten alan arvostusta ja vetovoimaisuutta. 

Vuoden Kokki -kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1995 ja Vuoden Tarjoilija -kilpailu vuonna 2013.

Voittajakaksikon ensimmäinen edustustehtävä oli vierailu Huomenta Suomessa.

Molemmille annettiin lähetyksessä omaan ammattitaitoon liittyvä yllätystehtävä: Simo Harrivaara pääsi loihtimaan pikaisen rapuleivän annetuista raaka-aineista ja Janika Tiensuu haastettiin avaamaan kuohuviinipullo oikeaoppisesti sekä annostelemaan laseihin tasakaadot.

Pitääkö ravintolassa jättää tippiä?

Huomenta Suomen juontaja Aki Linnanahde kysyi Tiensuulta myös monia suomalaisia ravintola-asiakkaita askarruttavan kysymyksen: pitääkö jättää tippiä? Tiensuu muistutti, että Suomessa alan palkat ovat verrattain hyvät.

– Jos koet, että haluat tippaamalla huomioida kokkeja ja tarjoiljoita erityisesti, niin kyllähän se tuo meille hyvää fiilistä – tiedetään siinä kohtaa, että olemme onnistuneet. Mutta ei se ole omasta mielestäni välttämättömyys, Tiensuu totesi.

Jos tippiä ei halua jättää, myös sanalliset kiitokset tuovat Tiensuun mielestä yhtä lailla hyvää fiilistä. Vuoden kokki Simo Harrivaaran mukaan hyvässä työyhteisössä asiakkailta tullut palaute kulkeutuu keittiöön asti. 

– Se on tärkeää, että viestintä kulkee salin ja keittiön välillä.

Katso jutun yllä olevalta videolta, miten ravintola-alan tuoreet suomenmestarit suorituivat yllätystehtävistään Huomenta Suomessa.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat