Porkkana on suomalaisille tuttu raaka-aine, jollla on paljon terveyshyötyjä. Ota selvää, miksi sinunkin jääkaapistasi olisi hyvä löytyä porkkanaa!
Voi ehkäistä syöpää
Porkkanoiden sisältämän beetakaroteenin on tutkittu ehkäisevän useita syöpiä, kuten keuhkosyöpää. Porkkana päivässä vähentää keuhkosyövän riskiä noin 40 prosenttia. Tämän lisäksi porkkanoiden runsas kuitupitoisuus vähentää paksusuolen syövän riskiä.
Tekee hyvää näölle
Porkkanat sisältävät myös runsaasti A-vitamiinia, joka parantaa näköä ja ehkäisee hämäräsokeutta. A-vitamiinin puute voi myös aiheuttaa kuivuutta sarveiskalvoissa sekä verkkokalvon vahinkoja, jotka voivat lopulta johtaa myös näköongelmiin.
Vähentää riskiä sairastua diabetekseen
Beetakaroteenin on tutkittu ehkäisevän myös riskiä sairastua 2-tyypin diabetekseen. Henkilöiden, joilla on geneettinen riski sairastua diabetekseen, kannattaisikin syödä porkkanoita päivittäin. Porkkanat ovat hyvä vaihtoehto myös heille, keillä on jo diabetes.
Suojaa hampaita
Porkkanoiden rouskuttelu puhdistaa ikeniä ja hampaita. Ne poistavat plakkia ja ruoantähteitä hampaista samalla tavalla kuin vaikka hammasharja. Porkkanoiden sisältävät mineraalit suojaavat myös hampaita vahingoilta.
Voi puhdistaa kehoa
A-vitamiini auttaa maksaa puhdistamaan myrkyt pois kehosta sekä vähentää sapen ja maksan rasvapitoisuutta. Porkkanoiden kuitu auttaa paksusuolta puhdistumaan tehostamalla ruoansulatusta..
Voi parantaa vastustuskykyä
Porkkanat sisältävät runsaasti C-vitamiinia, joka parantaa vastustuskykyä. Tämän lisäksi porkkanat sisältävät myös runsaasti erilaisia antiseptisiä ja antibakteerisia ominaisuuksia.
Lähteet: care2, Nutrition Secrets, Organic Facts