Rasvaton ihmejälkkäri – oletko jo kokeillut peikkovaahtoa?
Norjalainen perinneherkku, peikkovaahto, on taianomainen jälkiruoka, joka sopii myös laihduttajalle.
Kananmunanvalkuaisista, marjoista ja sokerista syntyvä peikkovaahto eli trollkrem on suosittu norjalainen jälkiruoka. Vaahdon taianomaisesta valmistumisesta nauttivat erityisesti perheen pienimmät.
Peikkovaahdon taikuus perustuu munanvalkuaisten tilavuuden kasvuun. Pienestä määrästä aineksia syntyy vatkaamalla moninkertainen määrä vaahtoa. Tämä johtuu siitä, että vatkatessa munan valkuaisen proteiinien väliin pääsee ilmakuplia, jotka lisäävät täten tilavuutta.
Kananmunavalkuaiset eivät sisällä lainkaan rasvaa, joten kyseessä on kevyt jälkiruoka myös vaikkapa laihduttajille.
Kokeile kotona: Kevyt peikkovaahto
Perinteinen peikkovaahto valmistetaan puolukoista, mutta voit valmistaa herkkua myös muista marjoista.
2 kananmunanvalkuaista
5 dl puolukoita tai n. 1,5 dl puolukkahilloa TAI muita marjoja
1,5 dl sokeria
Vatkaa kananmunanvalkuaiset pehmeäksi vaahdoksikäsin tai yleiskoneella. Älä vatkaa vaahtoa kuitenkaan liian kovaksi. Jos teet marenkia, vaahdon tulisi pysyä kulhossa vaikka kääntäisit sen ylösalaisin. Peikkovaahtoon ei tarvita näin kovaa vaahtoa.
Kun valkuaiset on vatkattu, lisää joukkoon marjat sekä sokeri ja vatkaa vielä hetki. Vaahdon määrä noin nelinkertaistuu alkutilanteeseen verrattuna.
Laita peikkovaahtoa mikroon
Jos haluat tehdä peikkovaahtoelämyksestä astetta hienostuneemman, laita vaahtoa lautaselle ja muutamaksi sekunniksi alhaisella teholla mikroon. Näin peikkovaahdon rakenne muuttuu marengiksi.
Haluatko laihtua? Keventäjät tarjoaa parhaat työkalut pysyvään painonhallintaan.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan
-
Hanna Sumarin jumalattaren ruusukaalit
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka