Harva proteiinibuumista innostunut on välttämättä tietoinen siitä, kuinka paljon proteiinia täysjyväviljat oikein sisältävät. Vastaus saattaa yllättää!
Maito- ja viljatuotteet ovat suomalaisten tärkeimmät proteiininlähteet heti lihatuotteiden jälkeen. Viljatuotteet ovat siis kärkipäässä, kun puhutaan proteiininlähteistä suomalaisessa ruokavaliossa, muistuttaa Vaasanin ravitsemusasiantuntija Marika Lyly.
Tarkkana leipähyllyllä! Leivän täysjyväpitoisuuden lisäksi on syytä kiinnittää huomiota myös esimerkiksi suolapitoisuuteen, mikäli haluaa syödä mahdollisimman terveellisesti. Painonhallinan asiantuntija Nina Sarell toteaa uutuuskirjassaan, että suomalaisten kannattaisi syödä hieman leipäteollisuuden suosituksia vähemmän leipää.
– Leivästä saatava proteiini on kasviproteiinia, mikä on suositeltu suuntaus, Lyly kertoo.
Proteiinin lisäksi leipä näyttelee tärkeää roolia myös kuidun ja erilaisten ravintoaineiden saannissa.
– Suomalainen saa kaikesta saamastaan kuidusta 40 prosenttia leivästä. Tämän lisäksi leivästä saadaan merkittävä määrän vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja, Lyly kertoo.
Kauraleipä on vaaleista paras vaihtoehto
Ei ole kuitenkaan täysin yhdentekevää, mistä viljasta valmistettuja tuotteita suuhusi pistät. Eri viljojen välillä on nimittäin huomattava ero niin proteiini- kuin kuitupitoisuuksissakin.
Proteiinin ja kuidun määrä eri täysjyväjauhoissa
- Täysjyväohra: 9 % proteiinia, 11 % kuitua
- Täysjyväruisjauho: 9 % proteiinia, 18 % kuitua
- Täysjyvävehnä: 13% proteiinia, 12 % kuitua
- Täysjyväkaura: 14 % proteiinia, 11 % kuitua
– Kauraleipä on vaaleiden leipien kuningatar, mutta ruis on kuitukunkku, Lyly toteaa.
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.