Rosollista entistäkin parempaa: Oletko hoksannut tuunauskikkaa?
Joulu on todellista juuresten kulta-aikaa, muistuttaa Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry. Yksi joulunajan ehdottomista juuresruokasuosikeista on tietysti rosolli.
Kuuluuko rosolli sinunkin joulupöytääsi? Tämä klassikkoruoka on peräisin Lounais-Suomen säätyläispiireistä, joissa se tunnettiin jo 1700-luvulla, kerrotaan Ruokatieto-sivustolla.
Kansan keskuuteen rosolli eli sallati levisi 1800-luvulla. Ruoka valmistettiin tuolloin perunoista, hienonnetusta sipulista sekä suolasilakoista. Myöhemmin rosollissa alettiin käyttää myös punajuurta, porkkanaa, suolakurkkua, omenaa, silliä, suolaa ja valkopippuria.
Perinteiseen rosolliin helposti vaihtelua
MTK:sta vinkataan, että perinteiseen rosolliin saa myös helposti vaihtelua.
– Jos rosollikausi tuli avattua jo syksyllä, saattaa pieni juureskimaran vaihtelu olla paikallaan, ettei rosolliin ehdi kyllästyä ennen aaton herkuttelua, yhdistyksen tiedotteessa todetaan.
Osan rosollin punajuuresta voi mainiosti korvata vaikkapa kauniilla keltajuurella.Tällöin rosolli kannattaa kuitenkin asetella tarjoiluvadille siten, että kaikki raaka-aineet ovat omina sektoreinaan – muuten punajuuri pääsee värjäämään kaikki muutkin ainekset heleän punaisiksi.
Rosollia lämpimänä? Kyllä!
Testaa rosolliin myös valko- ja raitajuurta ja kokeile korvata porkkanat joskus palsternakalla tai mustajuurella.
– Rosollia muuten kannattaa kokeilla myös lämpimänä versiona. Hyvää on esimerkiksi paahdettu rosolli, jota varten kuoritut ja pilkotut juurekset paahdetaan uunissa napakoiksi.
Tähän versioon kannattaa MTK:n mukaan sipuli ja suolakurkku lisätä raakana vasta ennen tarjoilua, jolloin ne antavat särmää pehmeän paahteiselle lisukesalaatille.
Kokeile kotona: Keltainen rosolli
Aktiivinen: 45 min
Passiivinen: 1,5 h
Rosolli:
4 kpl keltajuuria
3 kpl pientä porkkanaa
2 kpl kiinteää perunaa
pala lanttua
1 hapokas omena
1 keltasipuli
1 maustekurkku
3 rkl hienonnettuja yrttejä (esim. tilliä ja lehtipersiljaa)
suolaa
Kastike:
1 prk (120 g) smetanaa
1 prk (200 g) kermaviiliä
¼ dl maustekurkkujen lientä
3 rkl hienonnettuja yrttejä (esim. tilliä ja lehtipersiljaa)
Hyppysellinen suolaa ja pippuria
Keitä keltajuuria suolalla maustetussa vedessä 20 min. Lisää kokonaiset porkkanat, perunat ja lanttu kattilaan ja jatka keittämistä vielä toiset 20 minuuttia.
Anna juuresten jäähtyä täysin. Kuori ja kuutioi ne. Kuutioi myös omena, maustekurkku sekä kuori ja hienonna sipuli. Sekoita kaikki raaka-aineet keskenään hienonnettujen yrttien kanssa ja tarjoile kastikkeen kanssa.
Kastike valmistuu sekoittamalla kaikki raaka-aineet keskenään.
Resepti: Satokausikalenteri
Lähteet: MTK, Ruokatieto
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku