Ruokaostoksista voi selvitä hyvinkin edullisesti, jos tietää, mitä ostoskoriin kannattaa valita.
S-ketju ilmoitti sunnuntaina alentavansa elintarvikkeiden hintoja ketjunsa Prisma-myymälöissä. Ruoan hinta Suomessa on herättänyt runsaasti keskustelua muun muassa sosiaalisessa mediassa. Monen mielestä ruoka on Suomessa kohtuuttoman kallista.
Neljän hengen perheen päivällinen voi valmistua alle kymmenellä eurolla. Keräsimme edulliset päivällisvinkit viikon jokaiselle arkipäivälle. Vinkit antoi Martat Ry:n kotitalousneuvoja Inkeri Liinaharja.
Hinnat ovat suuntaa-antavia, ja voivat vaihdella myymälöittäin.
Maanantai
Kasvissosekeitto ja raejuusto
Juurekset, kuten porkkana, peruna, sipuli ja kukkakaali, ovat suhteessa sangen edullisia ruokakaupoissa. Maustajina keitolle toimivat hunaja, ruokakerma ja kasvisliemikuutio. Keiton hinnaksi tulee noin 8 euroa. Jos haluaa pysyä kymmenen euron budjetissa tarkasti, mukaan mahtuu vielä litra kevytmaitoa kyytipojaksi.
Kauppalista:
Luomu porkkanapussi
Bataatti irto
0,5 kg perunaa
2 sipulia
Ruokakermaa
Kasvisliemikuutioita
Raejuustoa
Kokeile tätä reseptiä:
Makuja.fi: Kasvissosekeitto
Tiistai
Perunasose, uunilohi ja porkkanaraaste.
Yksinkertaisimmassa muodossaan tämän aterian hinnaksi tulee noin 10 euroa.
Kauppalista:
Perunoita
Lohifilee
Ruokakermaa
Porkkanapussi
Maitoa perunasoseen joukkoon ja juotavaksi
Kokeile tätä reseptiä:
Keskiviikko
Perunasose & jauheliha-kasviskastike.
Aterian hinnaksi tulee noin 8 euroa. Perunasoseen voi korvata halutessaan spagetilla tai pastalla.
Kauppalista:
Perunoita
400 grammaa jauhelihaa
Tomaattimurskaa
Sipuleita
Valkosipulia
Porkkanaa
Torstai
Broileririsotto ja porkkana-omenasalaatti.
Aterian hinnaksi tulee noin 13 euroa. Saat siitä edullisemman, jos jätät kerman pois ja maustat risoton kasviksilla ja kaapista löytyvillä mausteilla.
Kauppalista:
600 grammaa suikaloitua broileria
riisiä
punasipuli
kanaliemikuutio
ruokakermaa (ei pakollinen)
porkkanoita ja omenia
Kokeile tätä:
Perjantai
Pastavuoka soijarouheella
Soijarouhe on lihaan verrattuna todella edullista. Siitä voi kokata pastavuoan samaan tapaan kuin jauhelihasta. Kiehauta ensin soijarouhe suolatussa vedessä, paista se sitten sipulien kanssa pannulla ja lisää joukkoon tomaattimurska ja muut haluamasi mausteet. Lado sen jälkeen uunivuokaan yhdessä pastan ja juustoraasteen kanssa, ja valmista loppuun uunissa.
Kauppalista:
Täysjyväpastaa
Tomaattimurskaa
Sipulia
Soijarouhetta
Juustoraastetta
Reseptit löytyvät alkuperäisessä muodossaan Marttojen kirjasta Penninvenyttäjän keittokirja. Kaikista edellä mainituista ruokalajeista on helppo tehdä myös omaa makua ja lompakkoa mukaileva versio. Lisää makua kaipaavat voivat lisätä annoksiin yrttejä ja mausteita, enemmän nuukailevat taas jättää jotain pois.
Nita Makkonen, nita.makkonen@mtv.fi