Suomalainen härkäpapu on monikäyttöinen palkokasvi. Härkäpapu on loistava lähiruoka, joka ravitsee ja maistuu monin tavoin.
Vuosi 2016 on YK:n palkokasvien vuosi, jolloin on syytä juhlistaa myös kotimaista härkäpapua! Härkä- eli peltopapua on Pohjolassa viljelty jo 1200-luvulla, mutta käyttö jäi vähäisemmäksi perunan yleistymisen myötä.
– Härkäpapu on tulossa uudelleen tutuksi, ja se on viime vuosina noussut uudelleen kaupalliseen viljelyyn. Suomalainen härkäpapu onkin mainio vaihtoehto ulkomaisten palkokasvien tilalle, kertoo Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Outi Penttilä.
Härkäpavulla on myös erinomainen ravintosisältö: paljon proteiinia, folaattia ja monia tärkeitä kivennäisaineita. Papujen liukoinen kuitu pitää yllä kylläisyyttä ja edistää suoliston hyvinvointia. Uusissa ravitsemussuosituksissa kehotetaankin lisäämään palkokasvien käyttöä.
Tuoreena, kuivattuna tai rouheena
Härkäpapua voidaan käyttää tuoreena ja kuivattuna. Kuivatut härkäpavut vaativat liotuksen ja keittämisen, jotta haitalliset aineet poistuvat. Tämän jälkeen härkäpavut ovat valmiita käytettäväksi.
Myös erilaisia härkäpaputuotteita on tarjolla runsaasti.
– On kuivattua härkäpapua, esikypsennettyjä kokonaisia härkäpapuja, härkäpapurouhetta sekä -murskaa, härkäpapujauhoa ja härkäpapupastaa sekä myslin tyyppistä granolaa, Penttilä luettelee.
Korvaa vaikka jauheliha!
Penttilän mukaan härkäpapurouhe soveltuu vaikkapa makaronilaatikkoon jauhelihan lisäksi tai sitä korvaamaan. Sitä kannattaa kokeilla myös kasvispihveihin tai smoothieen. Esikypsennetyt härkäpavut sopivat niin salaatteihin kuin lämpimiin ruokiin. Niistä syntyy nopeasti myös hummustyyppinen levite leivälle tai dippaukseen.
Härkäpavulla on mieto, hiukan pähkinämäinen maku. Usein se kaipaa seurakseen hieman voimakkaampia mausteita. Härkäpapuja käytetään etenkin Välimeren alueella, joten vinkkejä ruokien maustamiseen voikin hakea sieltä.
– Kokeile härkäpapuruokien maustamiseen suolan ja mustapippurin ohella valkosipulia, juustokuminaa, chiliä, paprikaa, kirveliä, timjamia, oreganoa sekä salaattifenkolia, Penttilä ehdottaa.
Lähde: Maa- ja kotitalousnaiset