Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK muistuttaa sesongissa olevan ruusukaalin monista käyttömahdollisuuksista. Ruusukaali on edullista pikaruokaa parhaimmillaan.
Oletko käyttänyt ruusukaalia omassa keittiössäsi? Tämä maukas pallero on MTK:n mukaan Suomessa edelleen melko tuntematon, toisin kuin esimerkiksi Hollannissa ja Englannissa, joissa ruusukaalia osataan arvostaa.
Nyt ruusukaalin viljelijöillä Suomessa on juuri menossa sadonkorjuu. Kaalinkerät on saatava ennen kovia pakkasia kylmävarastoon, joten ne kerätään käsin sitä mukaa, kun niitä valmistuu.
Lue myös: Pirjon kaalilaatikko on huikea hitti! Sitä rakastavat jopa kaalinvihaajat – tässä sen salaisuus
"Ennakkoluulot joutavat romukoppaan"
MTK suosittelee tiedotteessaan kokeilemaan rohkeasti tätä aliarvostettua pikaruokaa.
– Ennakkoluulot ruusukaalin kitkeryydestä tai tunkkaisuudesta joutavat romukoppaan. Enää vuosikausiin ruusukaalit eivät ole maistuneet liian voimakkailta, koska lajikkeet ovat vaihtuneet miellyttävän makuisiin, MTK muistuttaa tiedotteessaan.
Ruusukaalien keittämistä ylikypsiksi on kuitenkin syytä huolella välttää. Oikeilla kypsentämistavoilla ja makupareilla ruusukaalit maistuvat raikkailta ja houkuttavilta.
Lue myös: Moni ei ole tajunnut käyttää ruokakaupan edullista herkkua: "Ehdottomasti lautaselle roskiksen sijaan!"
Näin ruusukaalit kannattaa valmistaa
Perinteisesti ruusukaalia on Suomessa totuttu käyttämään kypsennettynä liharuokien lisäkkeenä. Klassinen yhdistelmä on ruusukaali ja pekoni. Syksyllä on varaa valita ruusukaalin seuraan porsaan- ja naudanpaistien lisäksi riistalihaa ja karitsaa. Ruusukaalit sopivat hyvin esimerkiksi hirvi- ja peurapaistien lisäkkeiksi.
Älä ylikypsennä! Jos keität ruusukaalit suolalla maustetussa vesitilkassa tai käytät höyrykattilaa, jätä kaalinkerät napakan kypsiksi. Alle 10 minuuttia riittää. Paistinpannussa halkaistut ruusukaalit kysyvät viidessä minuutissa.
Ruusukaalit voi valmistaa esimerkiksi paahtamalla. Huuhtaise ensin pallerot ja poista mahdolliset vioittuneet lehdet. Halkaise sitten kerät, siirrä leivinpaperin päälle pellille ja pyöräytä mukaan tilkka öljyä. Voit maustaa ruusukaalit esimerkiksi sitruunamehulla ja ripauksella suolaa. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia.
– Herkullisuutta lisää, jos viiden minuutin paiston jälkeen ripotat ruusukaaleille kuivahtaneen ruisleivän murusia tai jauhettua hapankorppua, hienonnettua persiljaa tai rosmariinia sekä parmesaanijuustoraastetta. Maista ja ihastu, MTK:sta vinkataan.
Vähäkalorinen terveyspommi
Ruusukaali on hyvin vähäkalorinen ja energiapitoisuudeltaan yhtä kevyttä kuin kukkakaali. Ruusukaali sisältää runsaasti kivennäis- ja hivenaineita sekä vitamiineja.
Kuitua ruusukaalista saa hyvin, ja etenkin C- ja K-vitamiineja sekä B-ryhmän vitamiineista muun muassa folaattia.
MTK:n muistuttaa, että valtakunnallista ruusukaalille nimettyä teemaviikkoa vietetään viikolla 41 eli 10.–16.10. 2022.
Ruusukaalireseptejä:
Henri Alénin parmesaanilla maustetut paahdetut vihannekset
Teresa Välimäki: Täytetty possunfileerulla ja paistettua ruusu- ja lehtikaalia
Karitsanfileetä ja uunijuureksia à la Hellapoliisi
Lue myös: Poikkeus tilastoissa: Vain yksi elintarvike on ruokakaupassa halvempi kuin vuosi sitten
Lähde: MTK