Pakastettua ruokaa voi sulattaa mikrossa, kunhan pitää mielessä tärkeän bakteerikasvustoa ehkäisevän toimenpiteen.
Monien pakastimesta saattaa löytyä esimerkiksi erilaisia lihatuotteita. Tutkimusten mukaan pakastetun lihan sulattaminen mikrossa voi virhe, sillä lihan maku ja rakenne saattavat kärsiä. Pahimmassa tapauksessa mikrossa sulattaminen edistää myös bakteerien kasvua.
Jos sulatat lihaa mikrossa, kypsennä se välittömästi
Ruotsalainen elintarvikehygienian professori Marie-Louise Danielsson-Tham muistuttaa Aftonbladetin ruokasivuilla virheestä, jonka monet saattavat tehdä mikrosulatuksen kanssa.
– Jos sulatat jotain mikroaaltouunissa, sinun on kypsennettävä se heti sen jälkeen, ruotsalaisasiantuntija painottaa.
Danielsson-Thamin mukaan itse sulatus ei synnytä bakteereita esimerkiksi sulatettavaan lihaan. Mikrossa lihan pinta kuitenkin lämpenee ja jos tuotetta ei kypsennä heti, bakteerit lisääntyvät.
– Tämä koskee kaikenlaisia tuotteita, mitä sulatat mikroaaltouunissa.
Lue myös: Löytyykö pakastimestasi jauhelihaa? Älä tee tätä virhettä
Hidas sulatus jääkaapissa turvallisempi valinta
Älä siis missään nimessä sulata ruoanlaitossa käytettävää raaka-ainetta mikrossa etukäteen. Jos kypsennät esimerkiksi raa'an lihan heti sulatuksen jälkeen, mikrossa sulattaminen ei ole vaarallista.
Marie-Louise Danielsson-Tham suosittelee kuitenkin mieluummin hidasta sulattamista jääkaapissa.
– Mielestäni on hyvä sulattaa jääkaapissa, sitä suosittelen. Silloin liha ei kuumene pinnaltaan ja tämä tarkoittaa myös sitä, että bakteerikasvustoa on hyvin vähän.
Katso myös video: Näppärä pakasteranskalaisniksi – tätä ei moni ole tajunnut tehdä pussille
0:33Oletko hoksannut tätä?
Lähde: Godare/Aftonbladet