Ruotsalaisasiantuntijalta bakteerivaroitus: Koskee erityisesti lihatuotteita

pakastettu liha mikro
Shutterstock

Pakastettua ruokaa voi sulattaa mikrossa, kunhan pitää mielessä tärkeän bakteerikasvustoa ehkäisevän toimenpiteen.

Monien pakastimesta saattaa löytyä esimerkiksi erilaisia lihatuotteita. Tutkimusten mukaan pakastetun lihan sulattaminen mikrossa voi virhe, sillä lihan maku ja rakenne saattavat kärsiä. Pahimmassa tapauksessa mikrossa sulattaminen edistää myös bakteerien kasvua.

Jos sulatat lihaa mikrossa, kypsennä se välittömästi

Ruotsalainen elintarvikehygienian professori Marie-Louise Danielsson-Tham muistuttaa Aftonbladetin ruokasivuilla virheestä, jonka monet saattavat tehdä mikrosulatuksen kanssa.

– Jos sulatat jotain mikroaaltouunissa, sinun on kypsennettävä se heti sen jälkeen, ruotsalaisasiantuntija painottaa.

Danielsson-Thamin mukaan itse sulatus ei synnytä bakteereita esimerkiksi sulatettavaan lihaan. Mikrossa lihan pinta kuitenkin lämpenee ja jos tuotetta ei kypsennä heti, bakteerit lisääntyvät.

– Tämä koskee kaikenlaisia tuotteita, mitä sulatat mikroaaltouunissa.

Hidas sulatus jääkaapissa turvallisempi valinta

Älä siis missään nimessä sulata ruoanlaitossa käytettävää raaka-ainetta mikrossa etukäteen. Jos kypsennät esimerkiksi raa'an lihan heti sulatuksen jälkeen, mikrossa sulattaminen ei ole vaarallista.

Marie-Louise Danielsson-Tham suosittelee kuitenkin mieluummin hidasta sulattamista jääkaapissa.

– Mielestäni on hyvä sulattaa jääkaapissa, sitä suosittelen. Silloin liha ei kuumene pinnaltaan ja tämä tarkoittaa myös sitä, että bakteerikasvustoa on hyvin vähän.

Katso myös video: Näppärä pakasteranskalaisniksi – tätä ei moni ole tajunnut tehdä pussille

Video

Oletko hoksannut tätä?
 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!