Moni karttaa nykypäivänä tonnikalan syömistä, koska muistaa takavuosien uutisotsikot kalanpyynnin epäeettisyydestä. Tonnikasta ei kuitenkaan tarvitse kieltäytyä täysin, kunhan osaa valita kaupassa ja ravintolassa vastuullisesti tuotetun kalan.
Videolla: Voittaako suomalainen luonnonkalasäilyke tonnikalan? Makutestissä hittituote.
Liikakalastus saattaa uhanalaiseksi eri tonnikalalajeja, mutta lisäksi se uhkaa kalastajien työllistymistä ja meriekosysteemiä kokonaisvaltaisesti. MSC haluaa nostaa esille kestävästi tuotettuja elintarvikkeita muistuttaakseen, että tonnikalan syöminen ei ole automaattisesti epäeettistä ja kestävän valinnan tekeminen on helppoa.
"Todellisuudessa vain sillä on väliä, miten tonnikala on pyydetty"
MSC-sertifioidut elintarvikkeet merkitään sinisellä merkillä. Saadakseen merkin käyttöönsä, tulee kalastusyritysten toimia tarkkojen vaatimusten mukaisesti. Kalastusyritykset arvioidaan riippumattomien sertifioijen toimesta, sillä se on paras tapa varmistaa, että MSC-sertifioitu tonnikala on aina aidosti luonnossa kasvanutta, vastuullisesti pyydettyä ja jäljitettävissä. Näin myös kuluttajat voivat valita tuotteen, joka tukee kestävää kalastamista.
Tunaful Weeks -teemaviikot ovat parhaillaan käynnissä Kotipizzoissa, Hanko Susheissa ja Sushibar+Wine-ketjun ravintoloissa ympäri maan. Teemaviikkojen ajan ravintolat puhuvat sertifioidun tonnikalan puolesta ja tarjoilevat erikoisannoksia, joissa on vastuullisesti pyydettyä tonnikalaa. Maailmanlaajuinen vastuullista kalastusta edistävä järjestö MSC haluaa teemaviikkojen myötä muistuttaa, että tonnikalaa voi syödä hyvällä omatunnolla.
– Moni kokee tonnikalan syömisen ongelmalliseksi. Todellisuudessa vain sillä on väliä, miten tonnikala on pyydetty. MSC-sertifioitu tonnikala on kestävästi tuotettua ja pyydetty siten, ettei siitä aiheudu haittaa ekosysteemille tai muille mereneläville. Puhumme tonnikalan puolesta, jotta kuluttajat tietäisivät, että pienellä valinnalla on aidosti suuri vaikutus. Kaikki tonnikala, jossa on MSC-merkki on jäljitettävissä ja todistetusti kestävästi pyydettyä, sanoo markkinointi- ja viestintäpäällikkö Johanna Vepsä, MSC Finlandilta.
Suurin osa syömästämme tonnikalasta on todellisuudessa boniittia
MSC kertoi viime keväänä mielenkiintoistia faktoja tonnikalaan liittyen.
Todellisuudessa merissämme ui 15 eri tonnikalalajia. Kaupallinen tonnikalanpyynti keskittyy seitsemään tonnikalalajiin. Yksi näistä lajeista on boniitti eli skipjack, jonka maksimipaino on noin 35 kiloa – pienen pieni sintti verrattuna sinievätonnikalaan.
Boniitit eivät oikeastaan kuulukaan tonnikaloihin, mutta ovat niille läheistä sukua. Säilyketuotteissa selvästi eniten käytetty laji on boniitti (93 prosenttia), eli ostaessasi tonnikalasäilykettä, syöt mitä todennäköisimmin boniittia.
Lue lisää: Suomalaisten suosikkisäilykkeessä piilee yllätys – tiesitkö tätä tonnikalasta?
Lähde: MSC