Mikä on pangasius ja mistä sen huono maine johtuu?
Lounasravintolan päivän ruokalistalla on tarjolla pangasiusta ja katkarapuja ja toimistolla yksi toisensa jälkeen kysyy: "Mikä ihmeen pangasius?"
Vaikka tätä tuontikalaa on ollut Suomessakin tarjolla jo vuosia, ei kalan nimi ihan samalla tavoin solju huulilta kuin kotimaiset ruokakalat.
Pangasius, eli haimonni, elää luonnonvaraisena Vietnamissa Mekong-joen vesistöalueella, mutta Suomessa myytävä haimonni on kasvatettua pääosin Vietnamissa ja Thaimaassa, kertoo WWF.
Kasvatus ei ole täysin ongelmatonta, minkä takia vastuullisesti kasvatetuista haimonneista viestitään sertifiointien avulla.
Lue myös: Lohikeittoa nopeasti ja halvalla: Jessen soppa maksaa alle kaksi euroa annokselta
Hyvä, paha haimonni
Suomessa kaupasta saa pangasiusta pakasteesta fileenä ja reseptejä googlatessa tarjolle tulee esimerkiksi uunikalaohje sekä jo alussa mainittu "pangasiusta ja katkarapuja thaimaalaisittain".
Samojen hakutulosten joukkoon nousee vähemmän mairittelevia linkkejä haimonnin terveellisyydestä ja eettisyydestä.
WWF:n mukaan haimonnin kasvatuksessa onkin ongelmia muun muassa sen suhteen, ettei verkkoaltaiden ja lammikoiden aiheuttamaa ravinne- ja lääkeainekuormitusta säädellä riittävästi.
Edulliselle haimonille riittää myös kysyntää siinä määrin, että uusia kasvatusaltaita raivataan kosteikkoalueille, jotka olisivat arvokkaita luonnon monimuotoisuuden kannalta.
Edellä mainituista syistä vastuullisuussertifiointi on erityisen tärkeää. WWF:n mukaan yksi suurimmista haimonnin tuottajamaista, Vietnam, on sitoutunut valtiona kasvattamaan kalaa kestävyyskriteerien mukaisesti.
Lue myös: Kaupoissa nyt myytävästä kalasta voi paljastua arvokas yllätys: "Jos löydät, olet onnenpekka"
Vähärasvainen ruokakala
Kansainvälisen, voittoa tavoittelemattoman järjestön, Aquaculture Stewardship Councilin myöntämän ASC-sertifikaatin tavoitteena on pienentää juurikin kalankasvatuksen haitallisia ympäristövaikutuksia.
ASC:n mukaan sertifioitu haimonni takaa sen, että yritykset siirtyvät pois kyseenalaisista käytänteistä, joiden takia pangasius on aikaisemmin ollut negatiivisesti otsikoissa.
Järjestön nettisivuilla kerrotaan, että haimonni sisältää vain vähän rasvoja ja hiilihydraatteja, mutta vähärasvaisuuden takia myös vain vähän Omega-3-rasvahappoja.
Lue myös: Ostatko mätiä kaupasta? Älä koskaan tee sille näin
Lue myös: Takuuvarmasti mehevää uunilohta! Näin kala kannattaa aina valmistaa
Katso myös: Kalakauppias Kalle Huttunen esittelee videolla, kuinka kala fileoidaan
2:28
Katso Makuja-sivuston parhaat reseptit!
Lähteet: WWF, Aquaculture Stewardship Council