Mikä ihmeen pangasius? Kyseenalaisen maineen omaava kala ui lounaslistoille
Mikä on pangasius ja mistä sen huono maine johtuu?
Lounasravintolan päivän ruokalistalla on tarjolla pangasiusta ja katkarapuja ja toimistolla yksi toisensa jälkeen kysyy: "Mikä ihmeen pangasius?"
Vaikka tätä tuontikalaa on ollut Suomessakin tarjolla jo vuosia, ei kalan nimi ihan samalla tavoin solju huulilta kuin kotimaiset ruokakalat.
Pangasius, eli haimonni, elää luonnonvaraisena Vietnamissa Mekong-joen vesistöalueella, mutta Suomessa myytävä haimonni on kasvatettua pääosin Vietnamissa ja Thaimaassa, kertoo WWF.
Kasvatus ei ole täysin ongelmatonta, minkä takia vastuullisesti kasvatetuista haimonneista viestitään sertifiointien avulla.
Hyvä, paha haimonni
Suomessa kaupasta saa pangasiusta pakasteesta fileenä ja reseptejä googlatessa tarjolle tulee esimerkiksi uunikalaohje sekä jo alussa mainittu "pangasiusta ja katkarapuja thaimaalaisittain".
Samojen hakutulosten joukkoon nousee vähemmän mairittelevia linkkejä haimonnin terveellisyydestä ja eettisyydestä.
WWF:n mukaan haimonnin kasvatuksessa onkin ongelmia muun muassa sen suhteen, ettei verkkoaltaiden ja lammikoiden aiheuttamaa ravinne- ja lääkeainekuormitusta säädellä riittävästi.
Edulliselle haimonille riittää myös kysyntää siinä määrin, että uusia kasvatusaltaita raivataan kosteikkoalueille, jotka olisivat arvokkaita luonnon monimuotoisuuden kannalta.
Edellä mainituista syistä vastuullisuussertifiointi on erityisen tärkeää. WWF:n mukaan yksi suurimmista haimonnin tuottajamaista, Vietnam, on sitoutunut valtiona kasvattamaan kalaa kestävyyskriteerien mukaisesti.
Lue myös: Kaupoissa nyt myytävästä kalasta voi paljastua arvokas yllätys: "Jos löydät, olet onnenpekka"
Vähärasvainen ruokakala
Kansainvälisen, voittoa tavoittelemattoman järjestön, Aquaculture Stewardship Councilin myöntämän ASC-sertifikaatin tavoitteena on pienentää juurikin kalankasvatuksen haitallisia ympäristövaikutuksia.
ASC:n mukaan sertifioitu haimonni takaa sen, että yritykset siirtyvät pois kyseenalaisista käytänteistä, joiden takia pangasius on aikaisemmin ollut negatiivisesti otsikoissa.
Järjestön nettisivuilla kerrotaan, että haimonni sisältää vain vähän rasvoja ja hiilihydraatteja, mutta vähärasvaisuuden takia myös vain vähän Omega-3-rasvahappoja.
Katso myös: Kalakauppias Kalle Huttunen esittelee videolla, kuinka kala fileoidaan
Lähteet: WWF, Aquaculture Stewardship Council
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa