Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Seinäjokelainen tapa syödä pinaattilettuja meinasi aiheuttaa kuntaliitoskriisin – lopulta päästiin hillokompromissiin

1:34img
KATSO VIDEO: Atrian "lättyleidi" kertoo seinäjokelaisten erikoisesta pinaattilettuperinteestä: "Se on se ainoa oikea vaihtoehto".
Julkaistu 04.02.2024 17:25

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Fanni Parma

fanni.parma@mtv.fi

Seinäjokelainen pinaattilettuperinne herättää usein ihmetystä muualla Suomessa.

Kerroimme aiemmin MTV Uutisten sivuilla, miten Suomen suosituin kasvisvalmisruoka, pinaattiletut, valmistuu Atrian tehtaalla Nurmolla.

Pinaattilettujen suosio on suurta erityisesti päiväkodeissa ja kouluruokaloissa, mutta ruokalajin tarjoilutapa voi vaihdella suurestikin asuinpaikasta riippuen. 

Lue myös: Legendaarinen valmisruoka on Suomessa järjetön hitti – syöntitapa jakaa mielipiteet: "Erikoisin saattaa olla..."

Pinaattilettujen syöntitapa Seinäjoella ihmetyttää: "En ole vieläkään toipunut siitä"

Kaikki äitini reseptit -ruokabloggaaja, MTV:n Makujen aamu -ohjelmastakin tuttu Nanna Rintala on nostanut blogissaan aiemmin esiin erikoisen seinäjokelaisen pinaattilettuperinteen. 

Nanna itse asuu Kauhavalla, noin 40 kilometrin päässä Seinäjoelta, ja kertoo järkyttyneensä kuullessaan ensimmäistä kertaa tästä seinäjokelaisesta perinteestä.

– En ole vieläkään oikein toipunut siitä, kun aikoinaan 1990-luvun alussa kuulin, että pinaattilättyjen tarjoamistapa on tässä kaupungissa ehkä maailman seitsemään ihmeeseen verrattava erikoisuus, Nanna kirjoittaa.

Lue myös: Samuli vinkkaa nokkelan käyttötavan leivänpaahtimelle – oletko itse hoksannut?

Tämän takia pinaattilettuja syödään jauhelihakastikkeen kanssa

pinaattilätyt ja jauhelihakastike pinaattiletut

Oletko maistanut pinaattilettuja jauhelihakastikkeen kanssa?

Seinäjoella pinaattilettuja on kouluissa tarjoiltu ilmeisesti jo 1970-luvulta lähtien jauhelihakastikkeen kera. Rintalan mukaan annoksen "keksijä" on paikallinen emäntä ja ruokapalvelukeskuksen päällikkö Mervi Röyskö, joka nykyään on jo eläkkeellä.

Jauhelihakastike lisättiin pinaattilettujen kaveriksi, kun koulurukailu haluttiin saada vastaamaan uusia ravintosuosituksia. 

– Seinäjoella ilmeisesti ajateltiin, että eläinproteiini on se juttu, lisukkeena oli vielä kurpitsapikkelsi tai sillä höystetty porkkanaraaste. Mielestäni Ilmajoellakin päädyttiin jauhelihakastikkeeseen. Nurmossa  syötiin karviaishilloa ja salaattia. Muualla Suomessa on lautaselta löytynyt ainakin puolukkahillo, makaronisalaatti, maksapasteija (Ähtäri!) ja valkokastike munalla.

Pinaattiletut meinasivat aiheuttaa kuntaliitoskriisin

pinaattilätyt ja jauhelihakastike pinaattiletut 1

Kuntaliitos meinasi mennä pipariksi pinaattilättygaten vuoksi.

Pinaattilettujen paikkakuntakohtaiset lisukkeet eivät todellakaan ole mikään leikin asia. Rintala muistelee MTV Uutisille tapausta noin 14 vuoden takaa.

– Kun Nurmo ja Seinäjoki yhdistyivät, niin siitähän nousi kamala haloo, koska Nurmossa ei ole syöty pinaattilettuja jauhelihakastikkeen kanssa. Siitä tuli kunnon pinaattilättygate.

Runtala kertoo, että tilanne aiheutti pienimuotoisen rypyn kuntaliitoksessa, sillä Nurmon lukiolaiset kieltäytyivät syömästä tätä outoa yhdistelmää.

– Päädyttiin sopuratkaisuun, jossa nurmoolaaset saivat pitää lukiossa jauhelihakastikkeen rinnakkaisvaihtoehtona karviaishillonsa – mikä diplomatian riemuvoitto!

Nanna itse maistoi pinaattilettuja jauhelihakastikkeen kera vuonna 2021. 

– Ei se pahaa ollut, Rintala nauraa.

Lue myös: Terveellistä ruokaa halvalla! Valmisruokahyllystä löytyy edullinen aarre: "Jos jossain kannattaa oikaista, niin tässä"

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran helmikuussa 2023.

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka