Seinäjokelainen tapa syödä pinaattilettuja oli aiheuttaa kuntaliitoskriisin – lopulta päästiin hillokompromissiin: "Mikä diplomatian riemuvoitto!"
Seinäjokelainen pinaattilettuperinne herättää usein ihmetystä muualla Suomessa.
Kerroimme aiemmin MTV Uutisten sivuilla, miten suomen suosituin kasvisvalmisruoka, pinaattiletut, valmistuu Atrian tehtaalla Nurmolla.
Pinaattilettujen suosio on suurta erityisesti päiväkodeissa ja kouluruokaloissa, mutta ruokalajin tarjoilutapa voi vaihdella suurestikin asuinpaikasta riippuen.
Pinaattilettujen syöntitapa Seinäjoella ihmetyttää: "En ole vieläkään toipunut siitä"
Kaikki äitini reseptit -ruokabloggaaja, MTV:n Makujen aamu -ohjelmastakin tuttu Nanna Rintala on nostanut blogissaan aiemmin esiin erikoisen seinäjokelaisen pinaattilettuperinteen.
Nanna itse asuu Kauhavalla, noin 40 kilometrin päässä Seinäjoelta, ja kertoo järkyttyneensä kuullessaan ensimmäistä kertaa tästä seinäjokelaisesta perinteestä.
– En ole vieläkään oikein toipunut siitä, kun aikoinaan 1990-luvun alussa kuulin, että pinaattilättyjen tarjoamistapa on tässä kaupungissa ehkä maailman seitsemään ihmeeseen verrattava erikoisuus, Nanna kirjoittaa.
Tämän takia pinaattilettuja syödään jauhelihakastikkeen kanssa
Seinäjoella pinaattilettuja on kouluissa tarjoiltu ilmeisesti jo 1970-luvulta lähtien jauhelihakastikkeen kera. Rintalan mukaan annoksen "keksijä" on paikallinen emäntä ja ruokapalvelukeskuksen päällikkö Mervi Röyskö, joka nykyään on jo eläkkeellä.
Jauhelihakastike lisättiin pinaattilettujen kaveriksi, kun koulurukailu haluttiin saada vastaamaan uusia ravintosuosituksia.
– Seinäjoella ilmeisesti ajateltiin, että eläinproteiini on se juttu, lisukkeena oli vielä kurpitsapikkelsi tai sillä höystetty porkkanaraaste. Mielestäni Ilmajoellakin päädyttiin jauhelihakastikkeeseen. Nurmossa syötiin karviaishilloa ja salaattia. Muualla Suomessa on lautaselta löytynyt ainakin puolukkahillo, makaronisalaatti, maksapasteija (Ähtäri!) ja valkokastike munalla.
Pinaattiletut meinasivat aiheuttaa kuntaliitoskriisin
Pinaattilettujen paikkakuntakohtaiset lisukkeet eivät todellakaan ole mikään leikin asia. Rintala muistelee MTV Uutisille tapausta noin 13 vuoden takaa.
– Kun Nurmo ja Seinäjoki yhdistyivät, niin siitähän nousi kamala haloo, koska Nurmossa ei ole syöty pinaattilettuja jauhelihakastikkeen kanssa. Siitä tuli kunnon pinaattilättygate.
Runtala kertoo, että tilanne aiheutti pienimuotoisen rypyn kuntaliitoksessa, sillä Nurmon lukiolaiset kieltäytyivät syömästä tätä outoa yhdistelmää.
– Päädyttiin sopuratkaisuun, jossa nurmoolaaset saivat pitää lukiossa jauhelihakastikkeen rinnakkaisvaihtoehtona karviaishillonsa – mikä diplomatian riemuvoitto!
Nanna itse maistoi pinaattilettuja jauhelihakastikkeen kera vuonna 2021.
– Ei se pahaa ollut, Rintala nauraa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Anun lohipiirakka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Kurpitsa-uunifetapasta
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän minestronekeitto
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Kurpitsapiiras
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan
-
Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras