Sirkkoja, vegaaniburgereita ja käsintehtyä raakamakkaraa – nämä festariruoat ovat nyt ylitse muiden!
Tänä päivänä festivaaleilla kiinnitetään musiikin lisäksi erityishuomiota myös ruokatarjontaan, ja monilla festareilla ruokailusta vastaavat kovat tekijät. Makuja.fi pääsi tutustumaan festariruokailun maailman ja selvittämään, mitkä ruoat ja juomat ovat tänä kesänä pinnalla.
Kun puhutaan festariruoasta, esille eivät nouse enää mössöksi menneet makkaraperunat tai pakastevihannekset, vaan laadukkaat ja huolella valmistetut tuotteet. Tämä on suuntaus, jolla on selvästi kysyntää.
Useat isot festivaalit panostavat entistä enemmän ruokaan, ja esimerkiksi elokuussa Helsingin Suvilahdessa järjestettävillä Flow Festivaaleilla nähdään kovia nimiä, kuten tuore Michelin-tähden ravintola Grön ja huippukokki Matti Jämsénin Munchies.
Pikaruokaravintola Subwayn toteuttamassa kyselyssä festarikävijät nostivat Ruisrockin ylivoimaiseksi voittajaksi kysyttäessä, mistä tapahtumasta löytyy paras ruokatarjonta. Vaikka ruisrock oli äänestyksen selkeä suosikki, mutta sen jälkeen vastaajien äänet jakautuivat tasaisesti monien eri festareiden kesken. Tästä voidaankin päätellä, että ruokatarjonta on kohdillaan lukuisissa tapahtumissa, niin isoissa kuin pienissä.
Nykypäivänä festarikävijät osaavat vaatia laatua
Makuja.fi pääsi tutustumaan Helsingin Suvilahdessa järjestettyjen Tuska-festivaalien ruoka- ja juomatarjontaan. Tarjolla oli jokaiselle jotakin; niin fine diningia, vegaanivaihtoehtoja kuin rehellistä grilliruokaakin.
Tuska-festivaaleilla laadukkaita liharuokia tarjoilleen JJ's BBQ:n omistaja Jari-Jukka Kallunkin mukaan nykypäivän festarikävijät haluavat kokeilla uusia juttuja.
– Makkaraperunat eivät välttämättä enää kelpaa, vaan halutaan astetta eksoottisempaa ja parempaa ruokaa, Kallunki toteaa.
JJ’s BBQ vastaa tähän kysyntään paikan päällä savustettua härän raakamakkaraa sisältävällä hodarilla.
– Ihmiset arvostavat, että tehdään itse ja nähdään vaivaa sen eteen. Sitä osataan nykypäivänä myös vaatia. Kyllä Ihmiset huomaavat eron, käytetäänkö valmistuotteita vai tehdäänkö itse, Kallunki kertoo.
Kallunkin mukaan festariruoka näyttää hyvin erilaiselta nyt kuin muutama vuosi sitten, ja parempaan päin ollaan koko ajan menossa. Miehen mukaan muutokseen ollaan herätty hyvin myös järjestäjien taholta, mikä näkyy ruokatarjonnan monipuolisuutena.
Kolmessa päivässä kymmennen kiloa sirkkoja
Flying Reindeer -ravintolan yrittäjä Jani Huitsi paljastaa tämän kesän hittiruoaksi perinteistä kaavaa rikkovat heinäsirkat. Hyvinkäällä järjestettävillä Rock Festeillä sirkkoja myytiin kahden päivän aikana kymmenen kiloa, ja Huitsi uskoo myös tälle festivaaleille varattujen sirkkojen tekevän hyvin kauppansa.
Heinäsirkat ovat uusi tuote, jota halutaan kokeilla, mutta nähtäväksi jää, kuinka suosituksi festariruoaksi sirkat tulevat loppupeleissä muodostumaan.
– Saa nähdä. Sirkat ovat hankala tuote siinä mielessä, että on ällöttävää syödä pelkillä sirkoilla maha täyteen, mutta tätä on hauska testata. Voi viedä vielä vuosia ja vuosia, että ihmiset tottuvat niihin, Huitsi kertoo.
Sirkkoja tullaan näkemään tänä kesänä ainakin myös Ruisrockissa. Turkulainen Entis-yritys tarjoilee festivaaleilla muun muassa hunajapaahdettuja sirkkoja ja sirkkasmoothieita.
Jos sirkat ovat suosittuja, niin on myös vegaaniruoka. Subwayn kyselyyn vastanneiden festarikävijöiden mukaan lähiruoka ja vegaanisten vaihtoehtojen lisääntyminen ovat asioita, joita festareille kaivataan entistä enemmän.
Tuskassa vegaanisia ruokavaihtoehtoja tarjoavalla Be Vegan or Die Trying -kojulla kävi kova kuhina, eikä pitkiltä jonoilta vältytty. Avokadohampurilaiset ja nyhtöhernedönerit näyttävät maistuvan festarikävijöille laidasta laitaan.
– Vegaaniruoat ovat olleet todella kysyttyjä ja suosittuja, ja monet ovat rohkaistuneet maistamaan, vaikka eivät olisi ennen vegaanista ruokaa syöneetkään, kojusta kerrotaan.
Jokaiselle jotakin myös juomatarjonnan suhteen
Myös juomapuoli on muuttanut viime vuosina muotoaan haaleasta muovituoppioluesta drinkkeihin, erikoisoluisiin ja alkoholittomiin mocktaileihin. Yksi Tuska-festareiden uusi tuttavuus on Teerenpelin Pyy-gin-ginibaari. Panimotyöntekijä Jere Rapon mukaan gini on juoma, jonka suosio on edelleen vahvaa
– Gin & Tonic on aina varma ja tyylikäs valinta. Se on sellainen kitalaen puhdistaja, Rapo toteaa.
Rapon mukaan festareiden juomakulttuuri on mennyt kovaa vauhtia eteenpäin, ja moni kävijä osaa jo kysellä erikoisoluita, ginejä ja drinkkejä.
– Se, että on tarjolla jokaiselle jotakin, on hyvä suuntaus, Rapo kiteyttää.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"