Yksi juoma on vantaalaisfestareiden kiistaton hitti: "Menee aina, säästä riippumatta"

Tikkurila Festivaali lonkero
MTV/Tikkurila Festivaali

Festareilla tehdään tiliä erityisesti juomamyynneillä.

Erilaisia musiikkifestivaaleja järjestetään tänäkin kesänä Suomessa valtava määrä. Artistien ja bändien lisäksi festarijärjestäjät panostavat yhä enemmän myös tapahtumien ruoka- ja juomatarjontaan. 

Uusia juoma- ja ruokakokeiluja tehdään vuosittain, mutta tietyt tutut tuotteet pysyttelevät silti festarikansan suosikkeina. 

Selvitimme, millaiset ruoat ja juomat käyvät esimerkiksi tunnetuilla vantaalaisfestareilla kaupaksi.

Näin vantaalaisfestareilla kippistellään 

Heinäkuun kolmannella viikolla Vantaalla järjestettävä Tikkurila Festivaali viettää tänä vuonna 10-vuotisjuhlavuottaan. Nelonen Media Liven tuotantopäällikkö Hanna Kaukoniemi kertoo juhlavuoden näkyvän myös ruoka- ja juomatarjonnassa: tarjolla on muun muassa varta vasten festareille kehitettyä Tiksin synttäripullaa sekä 10-vuotisjuhlaolutta.

Mitä vantaalaisfestareilla syödään? Järjestäjän mukaan kestosuosikkeja ovat erilaiset grilliherkut sekä burgerit. Nykypäivänä kaikilta toimijoilta löytyy myös kasvis- tai vegaaniruokavaihtoehtoja. 

Ajatuksena festivaalitarjoiluissa on tälläkin kertaa "jokaiselle jotakin". Juomapuolella vaihtoehtoja löytyy niin alkohollisina kuin alkoholittominakin versioina. Alkoholittomien ja matala-alkoholisten juomien suosio onkin noussut kohisten viime vuosien aikana.

Kaukoniemen mukaan myös erilaisten drinkkien, alkoholillisten ja alkoholittomien, suosio kasvaa jonkin verran vuosi vuodelta.

Lonkero uppoaa säästä riippumatta

Viime kesänä Suomen kansa villiintyi täysin uutuusjuoma ananaslonkerosta. Juoma nousi myydyimmäksi tuotteeksi muun muassa risteilylaivoilla

Ananaslonkeron suosio näkyi myös selvästi festareilla.

– Juomista ananaslonkero oli viime vuoden ehdoton hitti, jonka suosio jatkuu myös tänä vuonna, Kaukoniemi kertoo.

Myös sää vaikuttaa festivaalijärjestäjän mukaan juomien valintaan jonkin verran: Jos on viileämpi festarisää, niin kuumien juomien kysyntä kasvaa 

– Toisaalta lonkeroa menee aina, säästä riippumatta, Kaukoniemi paljastaa.

Kysely paljastaa: Lonkeron suosio kasvanut

Lonkeron suosio näkyy myös Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton Taloustutkimuksella teettämässä kyselyssä. Sen mukaan lonkero on heti oluen jälkeen paras kesäjuoma suomalaisten mielestä.

Kyselyssä toiseksi tullutta lonkeroa pitää parhaana kesäisenä panimojuomana viidesosa vastaajista. 

Näkemykset kesän suosikkijuomasta vaihtelevat jonkin verran miesten ja naisten keskuudessa. Miesten mielestä paras kesäinen panimojuoma on olut ja toiselle sijalle miehillä kirii lonkero. 

Naisilla sen sijaan eniten kannatusta saa kivennäisvesi ja toiseksi eniten lonkero. Lonkero ja virvoitusjuomat ovat molemmat nostaneet suosiotaan aiemmista vuosista.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat