Elintarvikevalmistajat kehittelevät nyt kilpaa uudenlaisia ruokapakkauksia. Ilmiölle on ainakin kaksi syytä: pyrkimys hävikin vähentämiseen sekä pakkausten hiilijalanjäljen pienentämiseen.
Videolla: Kuinka paljon eri ruoat todella sisältävät sokeria? Katso videolta!
Lihayhtiö Snellman tiedotti torstaina tuovansa markkinoille uuden kaksiosaisen maksapasteijarasian, joka auttaa ruokahävikin vähentämisessä. Rasia on jaettu kahteen osaan, jolloin tuotteesta voidaan avata vain puolet kerralla. Tämän ansiosta toinen puoli tuotteesta säilyy käyttökelpoisena pidempään.
"Kaikki eivät välttämättä syö saman perheen sisällä maksapasteijaa, ja silloin voi tulla ruokahävikkiä"
Onko maksapasteijahävikki sitten todellinen ongelma Suomessa? Snellmanin markkinointijohtaja Tommi Fors muistuttaa, että pienilläkin teoilla on merkitystä ja ruokahävikki on asia, johon meistä jokainen voi vaikuttaa. Ruokahävikin vähentäminen on yksi parhaista keinoista vähentää ruuan vaikutuksia ilmastoon ja ympäristöön.
– Haluamme tehdä vastuullisemmista valinnoista ihmisille helppoa. Tarjoamalla parempia elintarvikepakkauksia voimme vaikuttaa ruokahävikin vähentämiseen kotona. Kehittämällä oivaltavia pakkauksia hävikki vähenee automaattisesti ilman, että sitä tarvitsee juuri miettiä, sanoo Fors Snellmanin tiedotteessa.
Fors kertoo MTV:lle, että uusi pakkauskoko kehiteltiin kuluttajapalautteen ja omien kokemusten perusteella.
– Ei ole tullut mitään massiivista palauteryöppyä, mutta olemme huomanneet, että kaikki eivät välttämättä syö saman perheen sisällä maksapasteijaa, ja silloin voi tulla ruokahävikkiä.
Vastaavanlaista ratkaisua ei ainakaan vielä löydy Forsn mukaan Snellmanin muista tuotteista. Monissa tuotteissa on kuitenkin pyritty optimoimaan pakkauskokoja, jolloin kuluttaja voi valita itselleen sopivan tuotteen esimerkiksi kahdesta eri vaihtoehdosta.
Valmistajat uudistavat pakkauksiaan ja vähentävät niistä muovia
Entä sitten maksapasteijarasian pakkausmateriaali? Äkkiseltään voisi luulla, että tuplarasia pasteijaa tarvitsisi myös tuplamäärän muovia. Kahteen pieneen pakkaukseen kuluu kuitenkin vähemmän muovia kuin yhteen isoon.
– Pakkaus on tehty monomateriaalista, mikä on muovin kierrättämisen kannalta parempi. Kansi ja rasia ovat samaa materiaalia. Pakkaus on myös 7 grammaa kevyempi edeltäjäänsä, joten olemme laskeneet säästävämme tällä noin 5800 kiloa muovia vuodessa. Lisäksi jauheliha- ja leikkelepakkausten uudistusten ansiosta muovia säästyy huimat 450 000 kiloa. Pienetkin ratkaisut ovat eteenpäin tässä asiassa, Fors muistuttaa.
Kauppojen lihahyllyiltä voi bongata muidenkin valmistajien innovatiivisia ratkaisua pakkauksiin liittyen. Viime maaliskuussa uutisoitiin muun muassa Kariniemen uusista broileripakkauksista, joissa fileet on pakattu muoviin yksittäin. Näissä broilerin ”ketjupaketeissa” käytetään 54 prosenttia vähemmän muovia kuin vanhoissa muovirasioissa.
Atria puolestaan lanseerasi jo vuonna 2017 yli puolet aiempaa vähemmän muovia sisältävän jauhelihapakkauksen. Se vähensi muovijätteen määrää 250 000 kilolla, joka vastaa 12 miljonaa muovikassia. Myös HK toi markkinoille vuonna 2019 uudistetun kartonkisen jauhelihapakkauksen.