Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Sokerileipuri paljastaa herkullisen laskiaispullan salaisuuden: "Ei haittaa, jos suu ei aukea niin isoksi"

MTV
Julkaistu 02.03.2019 14:02

Solveig Wallenius

solveig.wallenius@mtv.fi

Lohjalainen sokerileipuri perusti St. Honor -konditorian ja kahvilan Lohjalle yli kolmekymmentä vuotta sitten. Ruotsin hovillekin kakkuja suunnitellut kondiittori toi mukanaan Suomeen palatessaan herkullisen tyylin leipoa laskiaispullat.

Sokerileipuri Timo Stolpen laskiaispullat ovat pehmeitä, kuohkeita ja korkeita. Katso artikkelin alussa olevalta videolta miten Stolpe loihtii huimat laskiaispullat.


Pehmeä pulla, paljon kermaa ja laadukas mantelimassa a'la Timo Stolpe

Kermaa pitää olla paljon

Stolpen mukaan yksi herkullisen laskiaispullan salaisuuksista piilee kermassa, jota tulee olla paljon.

– Laskiaispullan sielunelämä aukesi minulle Tukholmassa. Ruotsalainen ”fastlagsbulla”, tai ”semla” oli suuri herkku Ruotsissa ja pullan tärkein ominaisuus oli suuri määrä kermaa, Stolpe kertoo.

– Kermaa pitää olla niin paljon, että se tulee korviin asti ja pullan pitää olla pehmeä. Ei haittaa, jos suu ei aukea niin isoksi, että pullasta saa haukattua palan. Pullan kantta voi käyttää lusikkana.

Lue legendaarisen sokerileipuri Timo Stolpen matkasta oppipojasta mestariksi tästä.


Timo Stolpe leipoo yleensä laskiaispullan Briosche -taikinaan.  

Pehmeän pullan salaisuus

Briosche -taikinaan leivottu pulla on pehmeämpi kuin tavalliseen taikinaan leivottu. Briosche -taikinassa on vähemmän voita ja enemmän kanamunia kuin tavallisessa pullataikinassa.

– Mantelimassan täytyy olla tasokasta, sanoo Stolpe.

Laskiaispulla vadelmatäytteellä löytyy myös, mutta siihen Stolpe ei käytä briosche -taikinaa. Stolpen erikoisuus on laadukas mantelimassa. Soijapavuista ja aprikoosinsiemenistäkin voi tehdä mantelimassaa, mutta Stolpe käyttää villimantelin ja sokerin sekoitusta 50/50 jolloin massaan saadaan vähän luonnettakin.

Laskiaispulla

Timo Stolpe laittaa laskiaispullaan mahdollisimman paljon kermaa.

Lisää aiheesta:

Salainen ainesosa täydellisiin korvapuusteihin – kondiittori Markus Hurskaisen kikka: "Mieletöntä makua pulliin"Salainen ainesosa täydellisiin korvapuusteihin – huippukondiittori Markus Hurskaisen kikka: "Mieletöntä makua pulliin"Täydellisen pullataikinan salaisuus – näin onnistut varmasti!Koko Suomi leipoo -voittaja varoittaa yleisimmistä pullamokista: "Lopputuloksena kuivia kökköjä"Täydellisen pullataikinan salaisuus – ethän tee näitä virheitä?Mantelimassaa vai hilloa? Näin suomalaiset syövät laskiaispullansa

Tuoreimmat aiheesta

Leivonta