Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Sokerilimuista paljastui jälleen uusi huono puoli: Vaikutukset huomaa vuosien varrella

shutterstock_1141139174
shutterstock
Julkaistu 23.03.2020 20:01

UUTISPALVELU DUODECIM – MTV LIFESTYLE

Hyvän HDL-kolesterolin pitoisuudet pienenivät sokerilla makeutettuja virvoitusjuomia päivittäin juovilla, kertoo tutkimus.

Paljon sokerilla makeutettuja virvoitusjuomia nauttivien kolesterolitasot näyttäisivät huonontuvan vuosien varrella.

Havainto tukee aiempaa näyttöä, jonka mukaan suuret sokerimäärät saattavat aiheuttaa haitallisia muutoksia kolesterolipitoisuuksissa ja sitä kautta edistää muun muassa sydän- ja verisuonitautien kehittymistä.

Tiedot käyvät ilmi tutkimuksesta, jossa lähes 7000 yhdysvaltalaista seurattiin keskimäärin 13 vuoden ajan. Tietoja ruokavaliosta ja kolesterolitasoista kerättiin halki seurannan.

Hyvän HDL-kolesterolin pitoisuudet pienenivät

Sokerilla makeutettuja virvoitusjuomia päivittäin juovien hyvän HDL-kolesterolin pitoisuudet pienenivät ja haitallisten triglyseridien pitoisuudet suurenivat selvästi todennäköisemmin seurannan aikana, kun vertailukohtana olivat sokerijuomia harvemmin kuin kerran kuukaudessa nauttivat.

Sokeria sisältävien täyshedelmämehujen juominen ei vaikuttanut kolesterolitasoihin, jos niitä joi korkeintaan noin 2 desilitraa päivässä. Keinotekoisesti makeutetut juomat nekään eivät pitkällä aikavälillä vaikuttaneet kolesterolipitoisuuksiin.

Sokerijuomien vähentäminen voisi auttaa välttymään kolesteroliongelmilta

Yhdysvaltalaiset huomioivat analyysissa osallistujien muun ruokavalion ja monia muita tuloksiin mahdollisesti vaikuttavia tekijöitä, mutta sokerilimujen ja kolesterolitasojen yhteys näkyi senkin jälkeen.

Tulokset viittaavatkin siihen, että sokerijuomien vähentäminen voisi auttaa välttymään kolesteroliongelmilta, mutta myös pitämään pitoisuuksia kurissa potilailla, joiden kolesteroliarvot ovat jo koholla.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Heart Association -lehdessä.

LUE MYÖS: Tuttu bakteeri yhdistettiin suolistosyöpään – tutkijat varoittavat probioottivalmisteesta: "Aiheuttaa todennäköisesti syöpää"

Lue lisää lifestyle-aiheista!

Copyright 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

***

1:01img

Tuoreimmat aiheesta

Juomat