Sokerilimuista löytyi jälleen yksi terveyttä rapauttava vaikutus

Ole tarkkana! Näin paljon välipalat sisältävät piilosokeria 3:26
Ole tarkkana! Videolla on esimerkkejä naposteltavista ja suosituista välipaloista – näin paljon ne sisältävät piilosokeri.

Nelivuotisessa seurannassa selvisi, että sokerilla makeutettuja virvoitusjuomia vähintään neljästi viikoittain juovat sairastuivat noin 50 prosenttia todennäköisemmin rasvamaksaan.

Sokerilla makeutettuja virvoitusjuomia paljon juovat näyttäisivät sairastuvan rasvamaksaan muita todennäköisemmin, tuore tutkimus osoittaa. Yhteys havaittiin etenkin aikuisilla, jotka nauttivat vähintään neljä sokerilimua viikoittain.

Tutkimuksen alkaessa osallistujat eivät sairastaneet rasvamaksaa

Tulokset perustuvat 15 000 keskimäärin 39-vuotiaan kiinalaisen nelivuotiseen seurantaan.

Tutkimuksen alkaessa osallistujat eivät sairastaneet rasvamaksaa, sydän- ja verisuonitauteja tai syöpää, mutta seurannan aikana 2 900:lla todettiin ei-alkoholiperäinen rasvamaksa.

Sairastuivat noin 50 prosenttia todennäköisemmin

Sokerilla makeutettuja virvoitusjuomia vähintään neljästi viikoittain juovat sairastuivat noin 50 prosenttia todennäköisemmin kuin osallistujat, jotka joivat sokerilimuja harvoin.

Tämä havaittiin senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin osallistujien ikä, sukupuoli, muu ruokavalio, elämäntavat ja tulehduksista kertovat merkkiaineet.

Liika sokeri muuttuu maksassa rasvaksi

Kiinalaisten tulokset vahvistavat näyttöä runsaan sokerin saannin ja rasvamaksan yhteyksistä. Liika sokeri muuttuu maksassa rasvaksi, joten yhteys on uskottava. Myös lihavuus, vähäinen liikunta ja etenkin runsas alkoholin käyttö altistavat rasvamaksalle.

Rasvamaksalla tarkoitetaan rasvan runsasta kertymistä maksasolujen sisään, minkä seurauksena maksa voi suurentua huomattavasti. Rasvan kertyminen maksasoluihin on usein merkki laajasta aineenvaihdunnan häiriöstä, joka altistaa diabetekselle, verenpaineen nousulle, veren rasva-arvojen muutoksille ja muille sairauksille.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Copyright 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat