Jo yksi sokerinen juoma lisää infarktiriskiä – tutkimus nimesi pahimmat janonsammuttajat

shutterstock_643315588
Shuttestock/Potential Filmmaker
Julkaistu 15.05.2020 07:27

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Sokeristen juomien tiedetään olevan monin tavoin pahaksi terveydelle. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan jo yksi sokeroitu juoma päivässä lisää sydän- ja verisuonisairauksien riskiä, uutisoi CNN.

Jo yksi annos sokerilla maustettua juomaa voi lisätä riskiä sydän- ja verisuonitauteihin sekä niiden päätetapahtumiin, kuten sydän- ja aivoinfarkteihin.

Havaittu yhteys perustuu yli 106 000 yhdysvaltalaisnaisen yli 20 vuotta kestäneeseen seurantaan. Osallistujat raportoivat ruokavaliostaan tutkijoille lomakkeella. Sokerilla maustetuiksi juomiksi laskettiin energiaa sisältävät virvoitusjuomat, makeutetut pullovedet ja teet sekä hedelmäjuomat. Tiedot sydän- ja verisuonitaudeista saatiin valtakunnallisesta sairaalarekisteristä.

20 vuoden aikana naisista lähes 8848 sairastui. Ne osallistujat, jotka joivat päivittäin yhden tai useamman annoksen sokeroituja juomia, sairastuivat 20 prosenttia todennäköisemmin sydän- ja verisuonitautiin kuin osallistujat, jotka eivät juuri sokeroituja juomia käyttäneet.

Suurin riski liittyi lisättyä sokeria sisältäviin hedelmä- ja virvoitusjuomiin. Niiden päivittäinen käyttäminen oli yhteydessä jopa yli 40 prosenttia korkeampiin sydänriskeihin. Heikoiten sydäntauteihin yhteydessä oli päivittäinen kivennäisvesien käyttö, joka näytti lisäävän sairastumisriskiä 23 prosentilla.

Tutkimus ilmestyi Journal of the American Heart Association -tiedejulkaisussa.

LUE MYÖS: Täysmehut vaaraksi terveydelle? Suomalainen ravitsemusasiantuntija tyrmää tuoreen tutkimuksen: "Ihmiset ovat ihan hysteerisiä"

Lisätty sokeri vahingoittaa terveyttä monin eri mekanismein

Vaikka tutkimus on laaja, ei se pysty osoittamaan suoraa yhteyttä lisätyn sokerin syömisen ja sydän- ja verisuonitautien välillä. Kyseessä ei toki ole ensimmäinen tutkimus, jossa sokerilla on havaittu olevan epäsuotuisia terveysvaikutuksia. Myös keinotekoisesti makeutetut juomat on yhdistetty kohonneeseen sydän- ja aivoinfarktin riskiin. Terveyden kannalta paras juoma onkin vesi.

LUE MYÖS: Laihduttaja, unohda kevytkola! Makeutusaineilla makeutetut juomat eivät ole sokerisia versioita parempia, väittävät tutkimukset

Tutkijat arvioivat, että juomista saatu lisätty sokeri lisää sydän- ja verisuonitautien todennäköisyyttä monin eri mekanismein. Ensinnäkin sokeriset juomat nostavat veren glukoosi- ja insuliinitasoja, mikä voi lisätä ruokahalua ja johtaa sydänriskejä lisäävän lihavuuteen. Jatkuvan sokeristen juomien hörppimisen seurauksena noussut paino voi olla myös syy siihen, että virvoitusjuomat on yhdistetty kohonneeseen syöpäriskiin.

Runsas sokerin käyttö on yhteydessä myös elimistön tulehdustilaan, insuliiniresistenssiin ja tyypin 2 diabetekseen, joiden tiedetään linkittyvän valtimoita tukkivan ateroskleroosin kehittymiseen.

Lisäksi liika sokeri lisää hampaiden reikiintymistä ja heikentää suun terveyttä. Suun tulehdukset ja hammaskaries on yhdistetty kohonneeseen sydän- ja verisuonitautien vaaraan.

Suositeltu lisätyn sokerin määrän on enintään 10 prosenttia päivittäin saadusta energiasta. Esimerkiksi 2000 kilokalorin energiatasolla tämä tarkoittaa korkeintaan 50 grammaa sokeria. Määrä paukkuu jo yhden puolen litran Coca-Cola-pullon juomisen tai muutaman suklaapatukan jälkeen.

Lue myös: Viisi faktaa, jotka saavat sinut luopumaan limujen juomisesta – välittömästi!

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: CNN, Journal of the American Heart Association, Sydän.fi

Tuoreimmat aiheesta

Sydänterveys