Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Suomalainen joulumakeinen jakaa mielipiteet: "Olen seurannut vierestä, kuinka puolen kilon rasiallinen häviää ihan hetkessä"

0:43img
Julkaistu 24.12.2021 17:59

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Legendaariset Fazerin Vihreitä kuulia -makeiset kuuluvat monen suomalaiseen joulunviettoon. Suosikkimakeinen jakaa kuitenkin kansan vahvasti kahtia, Fazerilta kerrotaan.

Videolla: Piparit voi paistaa myös vohveliraudalla! Katso, miten se onnistuu.

Kuuluvatko Virheät kuulat sinun jouluusi? Monen joulunviettoon toden totta kuuluvat, sillä Fazerin tilastojen mukaan suomalaiset syövät 25 miljoonaa Vihreää kuulaa vuodessa. Herkutteluhuippu on joulun aikaan ja toinen huippusesonki pääsiäisen aikaan.

Jos kaikki suomalaiset söisivät kuulia, niitä menisi Fazerin mukaan henkeä kohden noin neljä ja puoli kappaletta vuodessa. Marmeladi jakaa kansan kuitenkin kahtia, ja jotkut eivät sitä suuhunsa pistä.

Muiden täytyy rakastaa Vihreitä kuulia antaumuksellisesti, sillä heidän suuhunsa uppoaa helposti niidenkin osuus, jotka eivät kuulia nauti.

– Olen seurannut vierestä, kuinka puolen kilon rasiallinen kuulia eli 23 kappaletta häviää ihan hetkessä, kertoo Fazerin Lappeenrannan valmistusyksikön päällikkö Matti Huttunen.

Kuulat ovat jo yli 90-vuotiaita

Fazer aloitti Vihreiden kuulien valmistuksen 1929 Helsingin Tehtaankadulla. Vuosina 1960–1988 kuulat pyörivät Vantaan Fazerilassa, kunnes pääkaupunkiseudun työvoimapulan takia tuotanto siirtyi aivan uuteen tehtaaseen Pohjois-Suomeen.

Kun Ranuan yksikkö päätettiin sitten sulkea, työntekijä Joni Pihlajärvi suuntasi vuonna 1999 puolenkymmenen muun kanssa Lappeenrannasta Lappiin perehtymään marmeladinteon taitotietoon.

– Tuntui kyllä hurjalta lähteä lappilaisilta hakemaan tuotanto etelään, mutta hyvin he meidät ottivat vastaan. Lappeenrannassa aloimme pyörittää Vihreitä kuulia millennium-vuonna 2000.

Fazerin mukaan suomalaiset ovat keksineet Vihreille kuulille ahkerasti uusia käyttötapoja: niillä on koristeltu kakkuja ja piparkakkutaloja, ja viime aikoina niitä on keksitty käyttää joulutorttujen täytteenä. Uusimpia tarjoilutapoja on jakaa kuula, laittaa puolikkaiden väliin sinihomejuustoa ja kiinnittää osaset toisiinsa cocktailtikulla.

Lue myös: Nanna paljastaa, miten After Eight -suklaita voi tehdä helposti itse kotona: "Aivan kuin oikeita, jopa parempia"

Lähde: Fazer

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran joulukuussa 2020.

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka